Bart De Wever…. Mandela had bijna bovenmenselijke aard

nmMandela had bijna bovenmenselijke aard

De N-VA reageert met verslagenheid op het nieuws dat de anti-apartheidsstrijder en oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela is overleden. “Mandela was een inspiratiebron voor miljoenen mensen, en hij zal dat ook na zijn dood blijven. De manier waarop hij zowel verzet, lijden als wederopstanding symboliseerde, is van een bijna bovenmenselijke aard”, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever.

“Mandela’s leven was getekend door onrecht. Onrecht dat zowel hemzelf persoonlijk als de verschillende volkeren van Zuid-Afrika werd aangedaan. Dat hij desondanks hoop verkoos boven bitterheid, getuigt van de grootsheid van de man. Zijn jarenlange strijd tegen Apartheid mondde uit in de democratisering van Zuid-Afrika. Daarna smeedde hij onvermoeibaar als vader des vaderlands de talloze gemeenschappen in het multiraciale Zuid-Afrika om tot één natie”, stelt De Wever.

Dat Zuid-Afrika en het ANC de positieve evolutie die onder Mandela was ingezet, niet konden volhouden, stemt de N-VA-voorzitter triest. “Corruptie, onveiligheid en een aidsepidemie teisteren Zuid-Afrika. Na Mandela vond de Zuid-Afrikaanse overheid daar geen antwoord meer op. Bovendien kwamen de oude raciale en tribale breuklijnen weer bovendrijven. En het ANC speelde daarin niet steeds een pacificerende rol. Integendeel.”

Nelson Mandela’s erfenis zal echter sterker blijken dan de uitdagingen waarmee Zuid-Afrika nu geconfronteerd wordt. “Op Robbeneiland vond Mandela troost in het gedicht ‘Invictus’ van William Ernest Henley. Woorden die ons er toe aanzetten op stoïcijnse wijze ons lot te dragen – hoe zwaar de omstandigheden ook zijn – en vooral nooit op te geven. Het is die boodschap die ons nu troost biedt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here