Goednieuwsshow van Elio Di Rupo is beschamend

Ben WeytsMeer dan goednieuwsshow is Di Rupo niet, “De goednieuwsshow van Elio Di Rupo is beschamend”, zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. “In plaats van de problemen aan te pakken, schuift deze regering ze gewoon door.”

“Het begrotingstekort van 13 miljard is teruggebracht tot 9,6 miljard euro. Op drie jaar tijd heeft men dus 3,4 miljard euro gesaneerd. Maar in 2016 moeten we een begroting in evenwicht hebben. De sanering wordt dus voor 3/4de doorgeschoven naar de volgende federale regering, die op twee jaar een bijna driedubbele inspanning mag leveren.”

De sanering van 3,4 miljard euro werd volgens Weyts dan nog vooral gerealiseerd door de lastenverhogingen. “Dus ook daar heeft men gewoon de factuur doorgeschoven naar de belastingbetaler. En door de staatsschuld te laten stijgen tot 105%, mogen de volgende generaties opdraaien. Want de schulden van vandaag, zijn de belastingen van morgen.”

De echte besparingsoperatie van Di Rupo schuilt volgens Weyts in de zesde staatshervorming. “Niet alleen komen de bevoegdheden ondergefinancierd over, de nieuwe Bijzondere Financieringswet laat Vlaanderen via verschillende mechanismen betalen. In 2019 kost de zesde staatshervorming Vlaanderen 1,8 miljard euro. In 2030 zal dat oplopen tot 4,6 miljard euro. Di Rupo schuift zijn besparingen gewoon door naar Vlaanderen”, aldus Weyts.

Weyts is dan ook streng voor de regering-Di Rupo: “Er is veel te weinig gebeurd om een antwoord te bieden op de crisis. Het is een samenraapsel van losse maatregelen, zonder visie en zonder structurele oplossingen. Het brugpensioen en de wachtuitkering zijn gewoon van naam veranderd en blijven onverminderd bestaan. De hervormingen in de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen kennen zoveel uitzonderingen, dat ze al bij voorbaat uitgehold zijn. De belastingdruk, het overheidsbeslag, het aantal faillissementen, het aantal werklozen, … het is alleen maar gestegen.”

“De regering-Di Rupo wil de mensen laten geloven dat het Belgische recept werkt. Maar wat zijn daarvan de ingrediënten? Niet besparen, het geld sneller uitgeven dan de economie kan groeien en de belastingen laten stijgen. Dat is het aloude PS-recept voor rampspoed. De N-VA wil al wie werkt, spaart en onderneemt belonen voor hun inzet. De keuze in 2014 is dan ook duidelijk: kiest u voor Di Rupo II of kiest u voor de N-VA”, concludeert Ben Weyts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here