N-VA zou beter eerst voor deur eigen begrotingsminister vegen

Bart TommeleinTommelein: “N-VA zou beter eerst voor deur eigen begrotingsminister vegen”

Vlaanderen schuift voor minstens 300 miljoen aan uitgaven door naar volgende regering

Bart Tommelein vindt de kritiek van N-VA-kamerlid Steven Vandeput op de rondzendbrief van begrotingminister Chastel bijzonder vreemd. Volgens de liberale oppositieleider in het Vlaams Parlement wijst N-VA op de splinters van de federale regering, maar ziet ze de balk in haar eigen oog niet. “N-VA verwijt de federale regering dat ze begrotingstrucs gebruikt, door de uitgaven in de hand te houden. Ik stel voor dat de heer Vandeput zijn begrotingsinzicht ook eens met zijn eigen begrotingsminister, Philippe Muyters, deelt. Is het immers niet de Vlaamse regering die meer dan € 300 miljoen van de rekening in 2014 doorschuift naar de volgende jaren? En is het niet de Vlaamse regering die alle reserves opsoupeert om de begroting in evenwicht te houden?”, aldus Tommelein.

De begrotingstrucs van Muyters werden onlangs nog stevig bekritiseerd door het Rekenhof. De begrotingswaakhond vond het niet kunnen dat maar liefst € 323 miljoen van de nieuwe uitgaven in 2014 ten laste komen van de komende jaren, lees: de volgende regering. Daarnaast stelde het Hof zich ook grote vragen bij de onredelijk grote onderbenutting – het deel van de ingeschreven kredieten dat niet zal gebruikt worden. En helemaal kritisch was het over de verkooptruc van gronden aan Aquafin, waarbij € 27 miljoen inkomsten handig verschoven werden van 2013 naar 2014. Bovendien worden alle buffers geschrapt, waardoor er geen marge meer is om het hoofd te bieden aan eventuele risico’s.

Volgens Tommelein zou de N-VA beter eerst voor eigen deur vegen vooraleer anderen met de vinger te wijzen: “De begroting van Philippe Muyters bulkt van creatieve trucs, terwijl de factuur door de volgende regering zal betaald worden. Dat de partijgenoot van Muyters nu sans gene de beslissing van de federale begrotingsminister, om de vinger op de uitgavenknip te houden, op de korrel neemt getuigt van groot cynisme. Ik stel voor dat de partij eerst de hand in eigen boezem steekt en ervoor zorgt dat de Vlaamse begroting op orde is, vooraleer anderen terecht te wijzen.”

Bart Tommelein, Fractievoorzitter Open Vld Vlaams Parlement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here