Dirk Van der Maelen trekt ware toedracht Woningproblemen Geraardsbergen uit context

Van der Maelen“De inwoners van Geraardsbergen met woningproblemen worden helemaal niet aan hun lot overgelaten.” Dat zeggen schepen Martine Duwyn (Open VLD), OCMW-voorzitter David Larmuseau (CD&V) en Ellen Marcelis, coördinator van het woonproject GeZo in een gezamenlijke reactie op de persnota van Dirk Van der Maelen (SP.A).

“In het artikel van Dirk Van der Maelen over de woonproblematiek in Geraardsbergen staan onwaarheden en wordt de ware toedracht uit haar context”gerukt, zegt schepen van Wonen Martine Duwyn.

“De werking van de Wooninfo is ondanks de pensionering van 1 ambtenaar en 1 uitdiensttreding helemaal niet stilgevallen, we plannen zelf een uitbreiding van de personeelsbezetting en dienstverlening.”

Ellen Marcelis, de coördinator van het GeZo-project, een intergemeentelijke samenwerking tussen Geraardsbergen en Zottegem, treedt de schepen volmondig bij. “De ongeschiktheidverklaringen hebben niet stilgestaan en de onbewoonbaarheid evenmin. We hebben er in één dossier zelfs voor gezorgd dat bewoners geherhuisvest konden worden. Ook zijn de woningonderzoeken blijven doorgaan, werd er een draaiboek uitgewerkt en werden de hoorzittingen tot op de letter opgevolgd.”

E. Marcelis stelt eveneens vast dat er minder klachten en aanvragen waren dan in 2012, “maar geen enkele zaak werd onbehandeld gelaten. Iedere klacht werd opgevolgd en tot in detail nagegaan.”

Van der Maelen slaat in zijn nota de bal helemaal mis wanneer hij beweert dat het door Vlaanderen gesubsidieerde GeZo-project “waarschijnlijk negatief zal worden geëvalueerd” en dat de “nieuwe aanvraag met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” (sic) niet zal worden goedgekeurd.
“Het lopende project kende een moeilijke werking,” erkent schepen Duwyn. “Pas nadat de functie van coördinator voor de vierde maal werd open verklaard, kon een geschikte persoon worden aangeworven. Gelukkig voor Ellen, maar ongelukkig voor ons project, is zij nu met zwangerschapsverlof. Om die periode te overbruggen zal het OCMW van Geraardsbergen tijdelijk die functie van meldpunt opnemen. Wat is daar mis mee? Wij hebben een zeer goede samenwerking met het OCMW.”

Ook OCMW-voorzitter David Larmuseau begrijpt de hetze niet. “Van der Maelen roept op om een ‘sterk dossier’ in te dienen bij de Vlaamse overheid voor de verlenging van het GeZo-project. Wanneer hij zich beter had geïnformeerd, dan zou hij weten dat dit al lang is gebeurd. Het is met name zijn partijgenoot, Kurt De Loor, de OCMW-voorzitter van Zottegem en de voorzitter van GeZo, die dat samen met Geraardsbergen heeft ingediend.”

De officiële goedkeuring komt er pas in januari, maar de ingediende aanvraag voldoet aan alle criteria. “Wij hopen dat het dossier zal worden goedgekeurd,” besluit Duwyn. “Dit betekent dat Geraardsbergen ook de komende drie jaar zal kunnen beschikken over een gemeenschappelijke coördinator en één voltijdse administratieve medewerker voor Geraardsbergen en één voor Zottegem. Onze gezinnen met woningproblemen worden dus helemaal niet aan hun lot overgelaten.”

“Bovendien loopt er momenteel een aanwerving voor een huisvestingsconsulent,” zegt schepen Duwyn. “Er zijn heel wat kandidaten en binnenkort wordt het examen georganiseerd. Wij hopen deze functie in te vullen begin 2014. Deze ambtenaar, samen met de halftijds Gezo-coördinator, de administratief medewerker en een halftijds technisch medewerker die de controles van de woningen doet, zal het team vormen dat een stevig en prioritair huisvestingsbeleid kan waarmaken. Al bij al verwachten we dus een toename van het personeelsbestand in plaats van een afbouw, zoals Dirk Van der Maelen suggereert. “

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here