De hengelsport in de kijker op Hengel Expo in Kortrijk Xpo

dender2Enkele bekende en onbekende Vlamingen getuigen waarom hengelen hun passie is. Een passie die ze delen met een 200.000 tal Vlamingen!

Dat er massale interesse is voor de hengelsport, bewijst ook HENGEL EXPO – de grootste hengelsportbeurs van België. Met een recordaantal exposanten uit 10 landen, worden op zaterdag 30 november en zondag 1 december opnieuw meer dan 16.500 gepassioneerde en occasionele hengelaars in Kortrijk Xpo verwacht.

Op zaterdag 30 november en zondag 1 december levert HENGEL EXPO, de grootste hengelsportbeurs van België, in Kortrijk Xpo opnieuw het bewijs:

De hengelsport: een passie van 200.000 Vlamingen

De hengelsport had lange tijd te lijden onder een oubollig imago. Maar de sport wint aan populariteit. Het rustgevende contact met de natuur gecombineerd met de actie en de spanning weet een heel breed publiek aan te spreken : kinderen, mannen en vrouwen – van jong tot oud. Dat de hengelsport helemaal ‘in’ is, bewijst ook de 10e editie van Hengel Expo. Met een recordaantal exposanten uit 10 landen, worden opnieuw meer dan 16.500 bezoekers in Kortrijk Xpo verwacht.

Wat maakt deze sport nu zo populair bij de naar schatting 200.000 hengelaars in Vlaanderen? Enkele bekende en onbekende hengelaars getuigen over wat van hengelen hun passie maakt.
Deel je hun enthousiasme, of ben je gewoon benieuwd naar de hengelsport? Afspraak dan op Hengel Expo op zaterdag 30 november & zondag 1 december in Kortrijk Xpo!

We praten onder meer met:
– Jeroen Deconinck (17) uit Boezinge
– ex-wielrenner Lucien Van Impe
– Sandra Deliën uit Duffel, één van onze Belgische toppers in het hengelen
– advocaat Pieter Van Assche (32) uit Temse en Gent
– Chris Werbrouck (63) uit Loppem
– coach van de Nationale Ploeg voor mensen met een fysieke beperking Ronny Dejonghe (68) uit Adinkerke
– Dr. Marc Coussement uit Sint-Niklaas, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Hengelsportverbonden en voorzitter van Hengel Expo

JEROEN DECONINCK (17) uit Boezinge vindt in het hengelen zowel een kick als rust.
Jeroen zit op de schoolbanken in het VTI Ieper. Na de schooluren is hengelen zijn grote passie. “Ik vis nu al meer dan 10 jaar op karper en ondertussen kan je me minimum 3 nachten per week langs het water vinden.” De adrenalinekick bij het vangen van mijn pb 21kg is onvergetelijk en ik ben er erg trots op, maar ik heb niet de ambitie om in competitie te vissen. Voor mij gaat het over de rust, de natuur: dat is gewoonweg een verslaving geworden.”

Ook ex-wielrenner LUCIEN VAN IMPE is een fervente visser.
Iedereen kent Lucien Van Impe van zijn fantastische carrière in het wielrennen, en niet in het minst van zijn 6 bolletjestruien als beste klimmer en van zijn gele trui in 1976 in de Ronde van Frankrijk. Veel minder bekend is dat Lucien ook een fervente visser is. “Ik vis al sinds mijn kindertijd, en kreeg de microbe mee van mijn vader toen ik 6 jaar was. Brasem, forellen, karpers…. Het hengelen kan me echt tot rust brengen. Voor mij is vissen is puur relaxen, puur genieten van de natuur.” “Mijn favoriete visstekken zijn Schelle club Penneke Volt en de Dender in Oost-Vlaanderen. Als het enigszins kan, vind je me daar met mijn zoon Bartje of met enkele vrienden.”

SANDRA DELIËN uit Duffel vist al sinds haar 12 jaar, is een echt competitiebeest, en is één van onze Belgische toppers.
“Als kind ging ik elke week mee met mijn vader naar de plaatselijke visclub. Ik behaalde enkele prijzen op jonge leeftijd en kreeg zo de smaak helemaal te pakken.” En Sandra kon met haar vaste hengel en matchhengel duidelijk haar mannetje staan: “In ’89 werd ik kampioen van Geel tussen 85 mannen en daarna nog 3x Belgisch Kampioen”. Sandra kan rekenen op haar sponsors en op de hulp van haar vriend, die zelf ook een gepassioneerd visser is: “Hij helpt me zoveel mogelijk om mijn materiaal in orde te brengen, want het vissen op topniveau vraagt een enorme voorbereiding en neemt ontzettend veel vrije tijd in beslag.” Na 2 deelnames aan het WK, gaat Sandra op het komende WK met de vrouwenploeg onder leiding van Bart Ooms voluit voor een podiumplaats, of voor een individuele medaille. En van zodra ze daar de tijd voor heeft, wil Sandra ook het vliegvissen onder de knie krijgen.

PIETER VAN ASSCHE is een 32-jarige advocaat uit Gent en Temse die vol vuur de hengelsport als een volwaardige sport verdedigt en het de enige perfecte uitlaatklep vindt.
“Hengelen vereist voorbereiding, training, kennis, materiaalkeuze, inventiviteit, reactiesnelheid, aanpassings- en soms uithoudingsvermogen, competitiegeest in een amicale sfeer en vooral, het is een sociaal gegeven. En daarin verschilt de hengelsport in niets van die activiteiten die zich wel de titel sport menen te moeten toekennen.”
“De hengelsport is mij met de paplepel ingegeven. Ik hoor steeds weer de verhalen dat ik sneller op een aanlegsteiger kon lopen dan op de begane grond, en foto’s uit ver vervlogen tijden bevestigen de fijne herinneringen. In mijn jeugdjaren was vissen de vakantie- en weekendactiviteit, en in mijn universitaire jaren vooral een uitlaatklep tijdens en na de examenperiode. Sinds ik aan het werk ben, is de hengelsport teruggedrongen door een overvolle agenda, maar nog steeds de enige echte uitlaatklep die op zaterdagnamiddag en in de zomermaanden ook op vrijdagavond echt functioneert. Of het dan een wedstrijdje in een kleine of een grote club is, of een koppelwedstrijd, een weekendje karperen in de tent, of gewoonweg met twee eindjes op kleine vis gaan, maakt daarbij weinig uit.” Zijn trofeeën staan op de zolderkamer netjes gerangschikt, maar het voornaamste voor Pieter is dat de hengelsport hem al sinds zijn kindertijd rust en ontspanning biedt, zonder blessures of doping ; een echte sport die dus echt zorgt voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

CHRIS WERBROUCK (63) uit Loppem was 36 jaar lang onderwijzer in het 1e leerjaar.
“Kinderen begeleiden zit in mijn bloed en ik wil hen graag de passie voor de natuur en voor deze fijne sport meegeven. Als docent bij Bloso voor initiatorcursussen, als initiator zoet water en zout water en vanuit de provinciale Jeugdcel probeer ik hen de basis en de finesses van de hengelsport bij te brengen. Mijn 8-jarige kleinzoon Matisse heeft in ieder geval de smaak al helemaal te pakken: hij gaat regelmatig mee vissen met opa.”
Zelf vist Chris met de vaste stok en hij gaat ook regelmatig zeevissen. Het zal niet verwonderen dat deze Natuurgids bij het vissen er vooral van geniet om in de natuur te vertoeven. Maar ook de spanning wanneer de dobber ondergaat, is voor hem telkens opnieuw een heerlijk moment.

RONNY DEJONGHE (68) uit Adinkerke is een gepassioneerd hengelaar, is actief in diverse hengelsportverenigingen en coach van de Nationale Ploeg voor mensen met een fysieke beperking.
Ook Ronny kreeg de passie als kind mee van zijn vader die een fervente hengelaar was. Ronny vist bijna ieder weekend van maart tot eind oktober. Daarnaast is hij is ook actief in hengelsport verenigingen : “Ik ben secretaris van het Noord Vissers Team Adinkerke en van het West-Vlaams Verbond van Lijnvissersmaatschappijen, en ben lid van de Provinciale Visserij Commissie West-Vlaanderen. Sinds een viertal jaar ben ik coach van de Nationale Ploeg voor mensen met een fysieke beperking.” “Het meest onvergetelijke moment voor mij was toen ik in 2005 meeging naar het WK in Tsjechië als landsafgevaardigde voor het Belgian Coarse Fishing Committee. We haalden een gouden medaille als ploeg, en een gouden & zilveren medaille individueel. Het was echt uniek om dit te mogen meemaken.”

DR. MARC COUSSEMENT uit Sint-Niklaas is niet alleen een fervente visser, hij is ook Voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Hengelsportverbonden VVHV, van de Beroepsfederatie van Hengelsportbedrijven én van Hengel Expo. Een man die de hengelsport dus in al zijn facetten door en door kent.
“Hengelen is een toffe sport die de mens tot rust brengt en tevens dichter bij de natuur. Wat hengelen zo aantrekkelijk maakt is het avontuur, het jagen op vis, maar tegelijkertijd de mogelijkheid om hem te onthaken en terug in het water te zetten. Voor de hengelaar is vissen een feest. Weliswaar een individueel feest die elk op zijn manier beleeft en alleen door dichters en schrijvers kan verwoord worden. Mensen die niet vissen, kennen dit gevoel niet en kennen überhaupt de vissen en het onderwaterleven niet. Ze beseffen ook niet dat sportvissen véél meer is dan ‘het vissen alleen’. En ook onze beleidsmakers kunnen moeilijk geloven dat hengelen sport is.”
“Achter de schermen gebeurt er veel meer dan men denkt: bescherming van de waterkwaliteit, visstandbeheer, biotoopverbetering, jeugdopleiding, en zo veel meer. Het zijn allemaal zaken die integrale onderdelen van de moderne hengelsport zijn geworden. De moderne hengelsport heeft zich ontwikkeld tot een brede waaier van zeer actieve disciplines, elk met zijn specifieke technieken en geëigende fysieke inspanningen.”

Hengel Expo op zaterdag 30 november en zondag 1 december in Kortrijk Xpo
(zaterdag: 9-18u ; zondag: 9-17u).
Info & online tickets: www.hengelexpo.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here