Nieuwe sociale eengezinswoningen aan de rand van het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen

huis36 nieuwe sociale eengezinswoningen aan de rand van het natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen

Het project Malpertuus krijgt steeds meer vorm. Op de site bouwt de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent cvba-so 160 appartementen voor sociale huur en 100 eengezinswoningen voor sociale huur en koop. Na de realisatie van de appartementsgebouwen en de eerste 25 eengezinswoningen, heeft WoninGent nu de bouwwerken van de volgende fase in de ontwikkeling van de site afgerond. Het resultaat zijn 36 nieuwe eengezinswoningen voor sociale huur in de Amanda Foketstraat en de Lucienne Herman-Michielsensstraat. De woningen tellen 2 tot 4 slaapkamers en beschikken allemaal over een eigen tuin. Zij bieden gezinnen een rustige plek om te wonen aan de rand van het uitgestrekte natuurreservaat de Bourgoyen-Ossemeersen. Vanaf december 2013 zullen de nieuwe woningen allemaal verhuurd worden aan sociale huurders. Binnenkort start WoninGent daarenboven met de bouw van nog eens 17 huurwoningen.

Geschiedenis van het project Malpertuus

Op de plaats waar vroeger de 423 verouderde sociale appartementen stonden van wat in de volksmond de ‘blokken’ of ‘blokhuizen’ werd genoemd in de Koning Nobelwijk, realiseert de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent 160 nieuwe appartementen en 78 eengezinswoningen voor sociale huur. Daarnaast komen er ook 22 sociale koopwoningen.

Tussen 2000 en 2007 werden 4 appartementsgebouwen met in totaal 160 nieuwe en moderne appartementen gebouwd en verhuurd aan sociale huurders. In mei 2012 werden de eerste 25 eengezinswoningen voor sociale huur opgeleverd en verhuurd. Nu volgen nog eens 36 huurwoningen.

WoninGent wacht verder op groen licht van de VMSW voor de realisatie van de laatste 17 huurwoningen. De bouwwerken zullen volgens de huidige planning kunnen starten in het voorjaar van 2014 en zouden tegen eind 2015 klaar moeten zijn. De laatste fase in het project is de bouw van 22 eengezinswoningen voor sociale koop.

36 nieuwe eengezinswoningen in de Amanda Foketstraat en de Lucienne Herman-Michielsensstraat

De 36 nieuwe eengezinswoningen vormen een aangename woonplek voor gezinnen met een beperkt inkomen. Ze zijn rustig gelegen aan de rand van het natuurgebieden Bourgoyen-Ossemeersen maar liggen toch op een boogscheut van het centrum van Gent. Daarnaast bieden ze alle modern wooncomfort.

Bij de vormgeving van de woningen, is zoveel als mogelijk getracht om de woningen een eigen karakter te geven, wat voor een positieve impact op de leefbaarheid zorgt. Er wordt gewerkt met 7 verschillende types woningen die doorheen het hele project telkens op een andere manier herhaald worden. Binnen de verschillende types wordt daarenboven ook met verschillende materialen en kleuren gewerkt. Zo ontstaat er een duidelijke diversiteit en variatie in het straatbeeld.

Er zijn 13 woningen met 2 slaapkamers, 16 woningen met 3 slaapkamers en 7 woningen met 4 slaapkamers. Sommige woningen beschikken over een eigen garage. Voor de andere is er een parkeerplek in de wijk voorzien. Alle woningen beschikken over berging en tuin. De woningen zijn allemaal voorzien van energiebesparende beglazing en een ventilatiesysteem. Bovendien kunnen de sociale huurders de verbruiksfactuur voor het water laag houden: in iedere woning kan het regenwater worden opgepompt.

Verhuring en marktwaarde

De 36 woningen werden in 2 fasen gebouwd. De eerste groep van 17 woningen ging in oktober 2013 in verhuring. De tweede groep van 19 woningen gaat vanaf december 2013 in verhuring.

De huishuur die de bewoners voor hun woning betalen, wordt berekend volgens het Kaderbesluit Sociale Huur (KSH). Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen van 3 jaar geleden en hun gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs. De marktwaarden van de woningen verschillen per type en grootte van de woningen, maar liggen allemaal tussen de € 765 en € 975. De minimale huurprijs bedraagt € 227.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here