Gent, van feeststad tot bezette stad

gentGent, van feeststad tot bezette stad.

Precies honderd jaar geleden, in november 1913, sloot de wereldtentoonstelling van Gent de deuren en klokte af op meer dan 9 miljoen bezoekers. Het internationale succes was van korte duur. De stad kon vanwege de oorlog niet lang genieten van haar nieuwe glansrijke status. Het verhaal van die wereldtentoonstelling en van de oorlogsjaren leest u in het geïllustreerde boek Wandelen door Gent 1913-1918.

De paviljoenen van de Gentse wereldtentoonstelling waren nog maar net opgeruimd of in de zomer van 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. De stad werd in oktober bezet door de Duitsers en omgevormd tot het logistieke hoofdkwartier van het Vierde Leger dat in de Westhoek vocht. Gent werd een zogenaamde etappestad, waar de bezetter vier jaar lang thuis was – en huis hield. Het expoterrein werd door het stadsbestuur noodgedwongen omgevormd tot een moestuin voor behoeftige inwoners. De Gentenaren leden onder strenge beperkingen, inbeslagnemingen, opeisingen en wegvoeringen, terwijl voor duizenden Duitsers de stad aanvankelijk een paradijs leek.

In Wandelen door Gent 1913-1918 vertellen Peter Jacobs en Erwin De Decker uitgebreid wat er tijdens de oorlog in Gent gebeurde. Het dagelijkse leven van Gentenaren én van Duitse soldaten in de stad is een bijzonder verhaal dat tot hiertoe weinig aan bod kwam. De auteurs belichten dat van Gentse en van Duitse zijde. Het boek bevat nooit eerder gepubliceerde foto’s uit vergeten Duitse archieven en citaten van ooggetuigen als Virginie Loveling en Duitse soldaten, die de gespannen sfeer in de stad oproepen en vertellen over spionage, collaboratie, corruptie, honger en prostitutie.

Het boek bevat bovendien drie uitgewerkte stadswandelingen, op zoek naar sporen van het expo- en het oorlogsverleden: Wat gebeurde er na de afbraak van de prachtige paviljoenen met de expoterreinen? Hoe overleefden de Gentenaren de oorlog in volledig isolement? Waar vind je verrassend genoeg een beeltenis van de Kaiser? Wie haalde een zeppelin boven de stad neer? Waar werden terdoodveroordeelden terechtgesteld? Waar en hoe verbleven de 20.000 Duitse soldaten in de stad?

De auteurs, Peter Jacobs en Erwin De Decker, zijn reisschrijvers. Samen bedenken ze reisroutes: over de legendarische Route Nationale 7 in Frankrijk (Langzaam door Frankrijk), langs het IJzeren Gordijn (Grenzeloos) of langs de Middellandse Zee (Rivièra). Ze schrijven ook de succesvolle reeks Logeren bij Belgen, die volgend jaar zijn tiende verjaardag viert.

Wandelen door Gent 1913-1918, van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog is uitgegeven door Lannoo (www.lannoo.be) en te koop in elke (internet)boekhandel (24,99 €).

Meer info over deze historische reisgids, over begeleide wandelingen en lezingen op www.gent1913-1918.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here