Top 10 van gevaarlijkste website-onderwerpen

computers

computersG Data stelt top 10 op van gevaarlijkste website-onderwerpen

In het verleden werden virussen en andere malware per e-mail verspreid. Vandaag de dag zijn websites zelf het belangrijkste distributiekanaal voor wormen, trojanen, virussen, en aanverwante zaken. Om dit voor elkaar te krijgen, manipuleren cybercriminelen bestaande sites, of creëren ze zelf sites om deze in te zetten als massaverspreiders van malware en phishingvallen. Voor slachtoffers is het eenvoudigweg bezoeken van een dergelijke site al genoeg om ongemerkt en ongewild malware te downloaden, waarmee wachtwoorden kunnen worden gestolen, of de controle van de pc mee kan worden overgenomen. Om een zo groot mogelijk aantal slachtoffers te lokken, zetten de criminelen hun gevaarlijke code in bij websites rond diverse onderwerpen. G Data onderzocht welke onderwerpen het populairst zijn voor deze aanvallers en stelde de top tien van gevaarlijkste website-onderwerpen samen.

“Tegenwoordig zijn websites de belangrijkste verspreidingsbron voor alle types van malware. De criminelen maken gebruik van drive-by-download-aanvallen, waarbij het alleen al het bezoeken van de site garant staat voor een malware-infectie,” vertelt Eddy Willems, Security Evangelist van G Data. Computermalware kan zich schuilhouden in allerlei verschillende websites. De expert raadt iedereen dan ook aan om alleen op het web te surfen als er een goede beveiligingssoftware is geïnstalleerd. Willems waarschuwt ook voor websites die via e-mails aan ontvangers worden gestuurd: “Klik niet op links in e-mails, vooral als deze afkomstig zijn van onbekenden. Zorg er verder altijd voor dat alle updates van alle software op de pc zijn geïnstalleerd, zodat mogelijke zwakke plekken zijn afgedekt.”

Top 10 gevaarlijkste onderwerpen van websites

Cybercriminelen gebruiken verschillende tactieken en onderwerpen om argeloze slachtoffers in de val te lokken. Zo misbruiken veel cybercriminelen websites over technologie en telecom, sites met porno en websites van bedrijven om malware te verspreiden.

Daarnaast zijn nagemaakte of gemanipuleerde webshops, sites over zorgverlening en algemene blogs ook populair voor het infecteren van bezoekers. Onderwerpen als sport en forumsites zijn ten opzichte van vorig jaar minder relevant geworden voor cybercriminelen en zijn uit de top 10 verdwenen.

Meer informatie over huidige trends op het gebied van malware en cybercrime is te lezen in het G Data Malware Report, dat te downloaden via http://www.gdata.nl/uploads/media/GData_PC_MalwareReport_H1_2013_EN.pdf.

Over G Data

IT beveiliging is in Duitsland uitgevonden: G Data Software AG wordt gezien als de uitvinder van AntiVirus. Meer dan 25 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf, dat in 1985 in Bochum werd opgericht, het eerste programma dat de strijd aanbond met computervirussen. Tegenwoordig is G Data één van ’s werelds leidende leveranciers van IT beveiligingsoplossingen.

Testresultaten bewijzen dat “Made In Germany” IT beveiliging internetgebruikers de best mogelijke bescherming biedt. Consumentenbonden over de hele wereld testen sinds 2005 intetnet security-oplossingen. G Data won zes van de testen van Nederlandse Consumentenbond. Ook internationaal werden vele overwinningen behaald, waaronder in Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en de Verenigde Staten. In vergelijkende testen van AV Comparatives laat G Data ook regelmatig de beste resultaten zien op het gebied van malwaredetectie.

Het productportfolio bevat beveiligingsoplossingen voor consumenten, kleine zelfstandigen, het MKB en grote ondernemingen. G Data’s beveiligingsoplossingen zijn wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 90 landen.

Meer informatie over G Data en zijn oplossingen is te vinden via www.gdata.nl en www.gdata.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here