AZ Sint-Lucas start gloednieuw interventioneel hart- en vaatcentrum

hartAZ Sint-Lucas start gloednieuw interventioneel hart- en vaatcentrum

Doorgedreven samenwerking met UZ Gent en AZ Nikolaas

Gent – Gisteren openden de deuren van een nieuw interventioneel hartcentrum in AZ Sint-Lucas Gent. Hierdoor hoeven patiënten voor hartkatheterisatie en het plaatsen van stents niet meer worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Het project is een samenwerking in een associatieverband tussen drie Oost-Vlaamse ziekenhuizen: UZ Gent, AZ Nikolaas en AZ Sint-Lucas.

Met tien artsen beschikt AZ Sint-Lucas over een grote dienst cardiologie die gedurende jaren een ruime expertise heeft opgebouwd op het vlak van interventionele cardiologie. Het uitvoeren van diagnostische en interventionele hartprocedures gebeurt op dit moment echter door onze cardiologen in andere centra. Dr. Jan Nimmegeers, coördinator van het centrum: “Dat is uiteraard geen ideale situatie: zowel de artsen als de patiënten moeten zich verplaatsen. Vanaf nu zal dit niet meer nodig zijn en kunnen deze behandelingen gebeuren in ons eigen gloednieuwe kathlab bestaande uit twee zalen met de laatste state-of-the-art apparatuur.”

Associatie
Het opstarten van deze activiteit is mogelijk door samen met AZ Nikolaas als partner aan te sluiten bij het Hartcentrum in het UZ Gent. Medisch directeur AZ Sint-Lucas dr. Dirk Maes: “De drie ziekenhuizen zullen gezamenlijke inspanningen leveren tot het ontwikkelen van topkwaliteit voor het cardiologisch zorgprogramma. De samenwerking houdt in dat er gewerkt wordt aan de hand van dezelfde kwaliteitsrichtlijnen, procedures en draaiboeken voor acute hartaandoeningen. Bovendien maken we gebruik van elkaars expertise: de drie centra zullen continu met elkaar in verbinding staan om kennis uit te wisselen en advies in te winnen. Patiënten die in aanmerking komen voor hartchirurgie worden preferentieel naar het Hartcentrum in het UZ Gent doorverwezen.”

Erkenning
Na het indienen van alle administratieve dossiers was het nog wachten op de definitieve erkenning van de Vlaamse overheid. De zalen en de apparatuur waren er al, maar die werden volledig up to date gebracht volgens de laatste technische vereisten. In het centrum gaan drie interventionele cardiologen aan de slag en er zijn vijf extra verpleegkundigen aangetrokken. Hierbij is een hoofdverpleegkundige met jaren ervaring in zowel intensieve zorgen als interventionele cardiologie. Deze mensen kregen in het katheterisatielab van het UZ Gent een doorgedreven training met stages en theorie.

Hart-en vaatcentrum
Dr. Jan Nimmegeers: “De komst van het hartcentrum wordt aangegrepen om alle interventionele en vasculaire procedures te centraliseren in een volledig geïntegreerd hart- en vaatcentrum. In dit centrum werken drie interventionele cardiologen voor cardiologische pathologieën (B1 en, B2), een radioloog die intra-cerebrale en perifere vasculaire interventionele procedures uitvoert en vasculaire chirurgen. Ze zullen omkaderd zijn door een specifiek daartoe opgeleid verpleegkundig team en het centrum zal 24 uur op 24 operationeel zijn. Dit ondersteunt ons in ons streven naar een zo volledig mogelijk zorgaanbod in ons ziekenhuis voor patiënten uit de regio.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here