DNA staal van alle pasgeboren baby´s… Privacy niet opgeven uit angst

jong vldJong VLD roept op om de privacy niet op te geven uit angst.

Antwerps Procureur-generaal Yves Liégeois pleitte in een interview voor het uithollen van de bestaande privacy wetgeving. Zo wil hij meer bewakingscamera´s en een DNA staal van alle pasgeboren baby´s en nieuwkomers. Jong VLD vindt deze voorstellen meer dan één brug te ver.

Voorzitter Bert Schelfhout: “Vertrouwen in mensen en geluk gaan hand in hand. We mogen privacy en persoonlijke integriteit niet opgeven voor angst.” De verdedigers van dit voorstel behandelen pasgeboren baby´s als potentiële criminelen. Wij passen voor een model waarin wantrouwen de nieuwe standaard wordt.

Het dwangmatig screenen van elke pasgeborene is meer dan een stap te ver. DNA en interpersoonlijke communicatie behoren tot de persoonlijke levenssfeer. Expansie van de overheid om deze informatie te vergaren is verderfelijk. Hier zijn geen misbruiken voor nodig. Een samenleving die geluk nastreeft laat zich niet overheersen uit angst voor criminaliteit.”

Mijn privacy, mijn keuze

Jong VLD komt opzetten met de facebookpagina ‘Mijn privacy, mijn keuze’. De jongerenpartij stelt het scherp: ‘Ook in uw baby schuilt een potentiële crimineel? Bezorg zijn/haar DNA nu al aan de overheid.” Zo wil Jong-VLD de discussie voeden.

“Is privacy nog wel van deze tijd? Kunnen zij zomaar DNA-stalen opeisen van pasgeboren baby’s? Mogen organisaties en bedrijven zonder wederzijdse toestemming jouw metagegevens gebruiken?” zal ter discussie staan op de facebookpagina.

“We leven in een tijd waarin privacy onder druk komt. Dat is ok voor zij die daar geen behoefte aan hebben. Maar de keuze om deze informatie vrij te geven, ligt bij de persoon zelf. Mensen zijn geen eigendom van de overheid, maar van zichzelf. We moeten onszelf bovendien niets voorspiegelen. DNA-registratie bestrijdt niet het crimineel gedrag, wel de symptomen. Georganiseerde criminelen zullen DNA van anderen gaan gebruiken als misleiding voor hun misdaad. Nu zijn er reeds gevallen van misdadigers die identiteit digitaal kapen.”

Lessen uit de geschiedenis

“De overheid bleek in het verleden nooit in staat gegevens exclusief te hanteren dan waar ze initieel voor bedoeld zijn. George Orwell lijkt profetisch met zijn boek 1984. We evolueren akelig in die richting. We moeten beseffen dat controle, creativiteit beknot. Het is eigen aan mensen om zich te onderscheiden, om uniek te zijn. Als de overheid mensen steeds meer bestookt met regelgeving beknot dat creativiteit en menselijke warmte.” besluit Bert Schelfhout.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here