Handelaars krijgen bereikbaarheidsborden bij wegenwerken

werkenHandelaars krijgen bereikbaarheidsborden bij wegenwerken

Bij wegenwerken zijn handelaars dikwijls tijdelijk onbereikbaar en als ze bereikbaar zijn weten de klanten dit dikwijls niet. Daarom stelde Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld) voor om een uniform bord te ontwikkelen waarop de naam van elke bereikbare handelaar komt te staan. Zo wordt de huidige wildgroei waar niemand nog opvalt vermeden en de klant toch goed geïnformeerd.

Iedereen kent wel de situatie bij wegenwerken. Is de lokale bakker, slager, krantenwinkel nog bereikbaar of niet? Het gevolg is dat elke handelaar een eigen bord plaats aan het begin van de wegenwerken en geen enkel bord nog opvalt. Bovendien verwijdert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) deze borden.

Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Keulen dient er dus een uniform bord te komen, geplaatst door AWV, waarop de handelaars die bereikbaar zijn met hun naam vermeld worden. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken gaat alvast een stuk mee in dit voorstel. Zo wilt minister Crevits in het “Standaardbestek 250” van wegenwerken laten opnemen dat er borden voorzien worden waarop staat “Handelaars bereikbaar” Het concrete antwoord van de minister op het voorstel luidt als volgt :

AWV bekijkt momenteel of het plaatsen van een uniform bord “Handelaars bereikbaar” kan worden opgenomen in het Standaardbestek 250. De concrete modaliteiten en het kader hiervan moeten echter nog worden vastgesteld. Indien er op een specifieke werf extra aandachtpunten zijn, kunnen deze steeds aan het agentschap worden overgemaakt en zal er in overleg worden bekeken wat de mogelijkheden op het terrein zijn. Daarnaast wordt er voor een aantal werven met handelszaken in de werfzone een bereikbaarheidsadviseur ingezet. Deze persoon vervult een brugfunctie tussen de handelaars/omwonenden en AWV. Ook via deze weg kunnen problemen met signalisatie worden aangekaart.

Tot de aanpassing van het Standaardbestek 250 zal AWV in de tussentijd extra aandacht besteden aan het plaatsen van de borden “Handelaars bereikbaar”. Unizo en handelaars kunnen steeds contact opnemen met AWV of de bereikbaarheidsadviseur om specifieke situaties te bespreken.

Volgens Marino Keulen een stap in de goede richting maar nog niet ver genoeg. Zo lang “Bakker X”, “Schoenwinkel Y” en “Slager Z” niet wordt opgenomen weten de klanten van niets en zal het eigenhandig plaatsen van borden door de handelaars om heel begrijpelijke redenen blijven doorgaan.

“Een bord op maat met de namen zal als kostprijs voor AWV zeker niet opwegen tegen de kost om constant ‘wilde’ borden te verwijderen. Bovendien betekent dergelijke info tijdens deze crisisperiode het verschil tussen overleven of niet voor een winkel. Niemand, ook de overheid niet, is gebaat met nog minder handelaars.” besluit Keulen die alsnog gaat blijven proberen de minister te overtuigen van borden met naamvermelding in te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here