Standaert-site aangekocht: vreugde in Ledeberg

ledebergStandaert-site aangekocht: vreugde in Ledeberg

Het Gentse schepencollege besliste vandaag om over te gaan tot de aankoop van de gebouwen van de failliete Standaert doe-het-zelf zaak. Ledeberg-Doet-Het-Zelf, de organisatie die maandenlang ijverde voor dit resultaat is uiterst verheugd met deze beslissing en dankt iedereen die zich hiervoor op welke wijze dan ook ingezet heeft.

Ledeberg-Doet-Het-Zelf wil nu graag, samen bewoners en verenigingen uit Ledeberg, samenwerken met het stadsbestuur om van de Standaert-site een plek te maken waar iedereen welkom is, waar iedereen zich thuis voelt, waar verenigingen en individuen hun creativiteit kunnen uiten en tonen. Creativiteit mag hier begrepen worden in de breedste betekenis van het woord; niet louter artistiek.

Een feestje op zondag!

Zondag 17 november om 11 u is iedereen welkom aan de poort van de Standaert-site in de Hoveniersstraat. Als iedereen een fles en een glas meebrengt kan Ledeberg er alvast een eerste feestje bouwen. Iedereen met een droom of een idee voor deze plek is welkom!

Wat is Ledeberg Doet het Zelf?

Een bewonersinitiatief dat Ledebergenaren en Ledebergse organisaties verenigt die willen dat de Standaert site ten dienste van de Ledebergse bewoners komt. Ledeberg Doet Het Zelf wil dat de site een plaats wordt waar ontmoeting mogelijk is. We streven naar:
-Een open, groene en verkeersvrije buitenruimte.
-Ruimte voor Ledebergse organisaties.
-Mee kunnen beslissen over wat de Standaert-site uiteindelijk wordt en ze samen kunnen beheren.

Ledeberg Doet het Zelf is een feitelijke vereniging, een samengaan van iedereen die verbonden is met Ledeberg en wil meewerken om voorgaande te realiseren. Iedereen die zin heeft is welkom om mee na te denken, want LDhZ wordt vormgegeven door wie er deel van uitmaakt. Ledeberg Doet Het Zelf is niet politiek gebonden en staat open voor iedereen die wil meewerken.

Hoe ontstond Ledeberg Doet Het Zelf?

Ledeberg Doet het Zelf bestaat sinds begin januari 2013. Het initiatief ontsproot door een aantal enthousiaste buurtbewoners die hoorden over het faillissement van de Standaert Doe het Zelf zaak. Ze vonden dit enorm jammer, want Standaert vormde een belangrijk deel van Ledeberg. Tegelijk ontstond het gevoel dat deze plek niet zomaar opgekocht mag worden door een grote winkelketen of een projectontwikkelaar.
Ledeberg heeft nood aan ruimte en deze plek heeft de mogelijkheid om die nood voor een stuk in te vullen. Zo ontstond het idee om een soort platform op te richten van Ledebergse mensen en organisaties die hier mee wilden voor ijveren.


Eerdere initiatieven van LDHZ

-10 februari: succesvolle Volksvergadering met ruim 200 aanwezigen, die een petitie lanceert.

-10 maart: overhandiging van de petitie met tweeduizend handtekeningen aan de heer burgemeester.

-25 mei: Actie Wervelwind, waarbij diverse plekken in Ledeberg werden opgeruimd en voorzien van groen. We toonden daarmee dat LDHZ echt meer groen wil in Ledeberg.

-8 september 2013: Zeer geslaagde “Made in Ledeberg” in WZC De Vijvers. Een dag die iedereen een glimlach bezorgde. De mensen van Ledeberg die De Vijvers en de bijhorende groene ruimte ontdekten, de organisatoren omwille van de aanwezigheid van zoveel mensen van verschillende herkomst , de bewoners, de directie en het personeel van De Vijvers die overrompeld werden door zoveel enthousiasme, …

Op die 8 september trachtten we de mensen van Ledeberg een idee te kunnen geven van wat er te beleven zou kunnen zijn op de Standaert-site . Heel veel Ledebergenaars van alle leeftijden en culturen proefden van de unieke sfeer en creativiteit die we samen kunnen bereiken

Dank

LDHZ dankt van harte iedereen die zich op welke wijze dan ook ingezet heeft om de eerste stap van onze doelstelling te realiseren: de Standaert-site blijft van Ledeberg.

In de loop van het voorbije jaar had LDHZ regelmatig contact met schepen Balthazar, die het dossier van de Standaert-site beheerde. We zijn dankbaar voor zijn vertrouwen en openheid en hopen in dezelfde geest verder te werken aan onze dromen voor die plek in het hart van Ledeberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here