Gent – Fietsen worden uit het water gehaald tijdens waterpeildaling

fietsGent – Fietsen worden uit het water gehaald tijdens waterpeildaling

Tussen vrijdag 15 en vrijdag 22 november 2013 zal het water in de Gentse binnenstad een halve meter lager staan dan normaal. Waterwegen en Zeekanaal NV wil eigenaars van panden langs de waterkant zo de kans geven om herstellingen aan hun gevel uit te voeren. Ondertussen worden ook een heleboel fietsen uit het water gehaald.

Elk jaar komen in het stadscentrum van Gent een heleboel fietsen in het water terecht. Als waterwegbeheerder is Waterwegen en Zeekanaal NV verantwoordelijk om deze zoveel mogelijk te verwijderen. Een klus die jaarlijks heel wat moeite vraagt. Tijdens de waterpeildaling staat het water ongeveer 50 cm lager dan normaal. Daardoor is het iets gemakkelijker om de fietsen met een bootje op te vissen. Helaas is de vangst elk jaar groot, zo werden vorig jaar op enkele dagen tijd een 250-tal fietsen opgevist. Vele fietsen zijn door hun verblijf onder water onbruikbaar geworden.

Waterwegen en Zeekanaal NV organiseert de waterpeildaling in de Gentse binnenstad jaarlijks. Dit moet eigenaars van panden langs de waterkant toelaten om hun gevels te inspecteren of eventuele herstellingswerkzaamheden uit te voeren aan en onder de waterlijn. Het is juist rond de waterlijn dat er regelmatig problemen optreden en normaal is deze zone niet of moeilijk bereikbaar voor herstellingen. Waterwegen en Zeekanaal NV maakt van de waterpeildaling gebruik om haar eigen kaaimuren en oevers grondig te inspecteren.

Dit jaar begint de waterpeildaling vandaag, op vrijdag 15 november 2013. Waterwegen en Zeekanaal NV zal dan de keersluizen rond Gent sluiten en zo het water in de binnenstad kunstmatig laten dalen. Op zaterdagmiddag 16 november zal het water dan een halve meter gezakt zijn. Een week later, op vrijdag 22 november, is de waterpeildaling afgelopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here