Wereldlichtjesdag 2013 in Vlaanderen

wereldlichtjesdagOok in Vlaanderen wordt er op de 2° zondagavond van december weer samengekomen voor Wereldlichtjesdag. Dan komen mensen wereldwijd op hetzelfde uur van hun tijdszone bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. In liefde en zachtheid. En daarbij worden er kaarsje aangestoken, zodat er een golf van licht over de hele wereld ontstaat.

Of het nu lang geleden is dat ze zijn heengegaan of nog maar pas maakt niet uit. En of ze nog ongeboren waren, klein of groot, of al volwassen ook niet. Het gaat erom het korte leven dat zij hadden te eren. En om er te zijn voor de achterblijvenden en hun enorme verdriet.

Voor deze mensen is hun wereld voorgoed veranderd, en dat is voor de buitenwereld soms moeilijk te begrijpen. Maar het leed om het gemis van hun kind is vaak haast niet te dragen. Bij Wereldlichtjesdag maken we ruimte om dat immense verdriet te erkennen, hun kind te eren en lotgenoten bij elkaar te brengen. En dat kan heel helend zijn. Alle ouders, familieleden en vrienden van deze kinderen zijn dan ook welkom.

Evelyne Vandercasseyen nam vorig jaar het initiatief al omdat zij als vroedvrouw en haptonome geregeld met dit verlies wordt geconfronteerd. Samen met een aantal vrijwilligers werd Wereldlichtjesdag toen voor het eerst in Horebeke georganiseerd. Net zoals vorig jaar gaat Sabine Schowanek, ritueelbegeleidster, de bijeenkomst voor. Ann Ackaert heeft speciaal voor dit gebeuren een nieuw verhaal geschreven, dat zij dan ook zal vertellen. Wendy Thomassen maakt het geheel compleet met helende klanken op haar bijzondere instrumenten. En natuurlijk is er ruim de tijd voor alle aanwezigen om de kaarsjes voor hun kind aan te steken. Het gebeuren wordt rond het vuur afgesloten, waarbij de namen van alle kinderen uitgesproken mogen worden. Zodat zij nooit vergeten worden.

Ouders, grootouders, broertjes, zusjes en vrienden worden op 8/12/2013 vanaf 17u00 verwelkomd met een warm drankje in de voormalige bistroruimte van ‘t Verstand van Leven, Sint-Kornelisplein 20, te 9667 Horebeke. De bijeenkomst start dan stipt om 18u00 in de sfeervolle en verwarmde schuur. En daarna is er ook weer tijd voor een babbel met een warm drankje, waarbij lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten.

De bijeenkomst is gratis. Voor de praktische organisatie is het wel fijn als we een idee hebben hoeveel mensen er zullen komen. Stuur daarom aub even een mailtje, telefoontje of sms’je op: info@verstandvanleven.be of 0497 305 505 (Sabine) of op evelyne.vandercasseyen@gmail.com, 0498 497 032 (Evelyne).

Meer info op:
www.verstandvanleven.be/Wereldlichtjesdag
http://www.wereldlichtjesdagvlaanderen.wordpress.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here