De Wiener Sangerknaben in het Brusselse Flagey

foto Lukas BeckDe Wiener Sängerknaben

Jongens die uit Wenen komen en zich de Wiener Sängerknaben noemen, die spreken tot de verbeelding. Dit jaar nog kwamen ze veelvuldig in de pers door een uitspraak van de Oostenrijkse Rekenkamer die stelde dat ze illegale subsidies kregen omdat ze zonder betaling van huur gebruik maakten van het Augartenpaleis in de Oostenrijkse hoofdstad. Gelukkig is dat opgelost nu ! De Sängerknaben hebben sinds 1924 zo’n 3500 kinderen een zangopleiding gegeven. De jongens hebben de afgelopen decennia zo’n 27.000 concerten gegeven

Het koor is een voortzetting van de traditie van de jongenskoren die aan het hof verbonden waren in de late middeleeuwen. Het was de taak van zo’n hofkapel (een kleine twintigtal) om de mis te begeleiden. In 1498 toen keizer Maximilaan I, verhuisde van Innsbruck naar Wenen, nam hij er zes mee. Toen viel de naam van de Wiener Hofkappelle en daarmee ook van de Wiener Sängerknaben. In 1920 kwam er jammerlijk genoeg een eind aan maar de toenmalige rector Josef Schnitt zette gelukkig de traditie verder.

Tegenwoordig bestaat de vereniging uit circa 100 jongens, die in vier concertkoren zijn verdeeld. Alleen sopranen en alten worden toegelaten. Zodra een zanger de baard in de keel krijgt, is het gedaan in het koor.

Maar het spreekt voor zich dat ze hun carrière wel elders kunnen voortzetten.

In het Brusselse Flagey staat het Festival De Stem geprogrammeerd van 3 tot en met 21 december. En op donderdag 12 komt het befaamde Weense jongenskoor langs. De Wiener Sängerknaben is één van ’s werelds oudste en bekendste kinderkoren. In Flagey zullen de jonge zangers werken van o.a. Mozart vertolken maar ook enkele van Europas mooiste kerstliederen. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Benjamin Britten staan ook fragmenten uit zijn ‘Ceremony of Carols’ op het programma.

Donderdag 12/12 in Studio 4 van Flagey, Heilig-Kruisplein 1, 1050 Elsene. Telefoon : www.flagey.be

Credits foto : Lukas Beck.
Auteur : Caroline Neels

foto2 Lukas Beck

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here