Marleen Vanderpoorten stapt volgend jaar uit de nationale politiek

Marleen VanderpoortenMarleen Vanderpoorten stapt volgend jaar uit de nationale politiek

De oud-minister en -parlementsvoorzitter gaat zich volledig toeleggen op lokaal mandaat in Lier.

Vlaams Volksvertegenwoordiger en oud-minister Marleen Vanderpoorten zal na de parlementsverkiezingen van volgend jaar geen nationaal mandaat meer opnemen. “Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik na de volgende verkiezingen geen parlementair mandaat meer wens op te nemen. Ik heb een heel boeiende periode mogen meemaken met mijn partij als Vlaams parlementslid, sinds 1995, Vlaams minister van Onderwijs en Vlaams parlementsvoorzitter. Ik heb aan dossiers kunnen werken en dingen kunnen realiseren die mij nauw aan het hart lagen. Ik ben mijn partij erg dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb en zal veel goede herinneringen bewaren aan de samenwerking met collega’s en medewerkers,” zegt Vanderpoorten.

Marleen Vanderpoorten zetelt sinds 1995 in het Vlaams Parlement. Tussen 1999 en 2004 was ze Vlaams minister van Onderwijs. Onder haar ministerschap werden een reeks belangrijke hervormingen in het onderwijs doorgevoerd of opgestart, zoals het Decreet Gelijke Kansen in het Onderwijs en de Bachelor-Master-hervorming in het hoger onderwijs. Van 2006 tot 2009 was ze ook de eerste en voorlopige enige vrouwelijke voorzitter van het Vlaams Parlement.

Tussen 1995 en 2013 was ze burgemeester van Lier. Sinds 1 januari van dit jaar is ze er schepen en OCMW-voorzitter. Ze gaat zich vanaf volgend jaar volop toeleggen op haar lokale functie. “Ik blijf de volgende jaren OCMW-voorzitter en schepen in Lier, en wil daarnaast tijd nemen voor dingen waar ik in de voorbije jaren vaak niet aan toe kwam. Ik heb deze beslissing overlegd met de partijvoorzitter en, uiteraard, ook met mijn omgeving,” zegt Vanderpoorten.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten respecteert de keuze van Marleen Vanderpoorten en dankt haar uitdrukkelijk voor haar inzet. “Marleen is een dame van uitzonderlijke klasse. Ik dank haar voor haar jarenlange engagement en ben ook blij dat we op haar expertise inzake onderwijs kunnen blijven rekenen,” zegt Gwendolyn Rutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here