Belgische federatie van pelsdierhouderijen over protest GAIA

bontBelgische federatie van pelsdierhouderijen over protest GAIA: Pelsdierhouderijen zijn reguliere landbouwbedrijven.

• Sector stelt rechtstreeks meer dan 200 werknemers tewerk

• 1 op 2 Belgen niet tegen pelsdierhouderijen gekant , mits reglementering

• Sector pleit voor duidelijke wetgeving over houden van nertsen

Onlangs gaf de Provincie West Vlaanderen de goedkeuring voor de opstart van een nieuwe pelsdierhouderij in Wervik. Dierenrechtenorganisatie GAIA riep vandaag haar leden samen om protest te voeren tegen de komst van de nieuwe pelsdierhouderij. “Volledig absurd”, zeggen de Belgische Pelsdierhouderijen (BEFFA), aangesloten bij UNIZO. Pelsdierhouderijen zijn reguliere landbouwbedrijven. Bovendien zorgt de sector nu al rechtstreeks voor ruim 200 arbeidsplaatsen. Extra tewerkstelling in deze economische tijden dwarsbomen, is gewoon ongepast”, stelt Marnix Van Laecke, voorzitter van de Belgische Pelsdierhouderijen, BEFFA. De organisatie wijst er ook op dat in ons land, in tegenstelling tot wat dierenrechtengroeperingen beweren, geen algemeen draagvlak bestaat om een verbod door te voeren.

Uit een enquête uitgevoerd door IPSOS blijkt dat één op twee Belgen geen verbod wil op pelsdierhouderijen, zolang zij aan een aangepaste regelgeving voldoen. “Controles en een duidelijke, sluitende wetgeving om alle misverstanden te vermijden, is waar wij als sector ook net voor pleiten. Veel van onze nertsenkwekers voldoen bovendien nu al aan eisen vanuit Europa, ook al zijn die nog niet in Belgisch recht omgezet. De nieuwe pelsdierhouderij die in Wervik zal komen zal zeker ook aan die Europese regels voldoen”, benadrukt BEFFA. “

Ruim 200 werknemers en een omzetcijfer van 16,5 miljoen euro

Ons land telt vandaag nog 18 nertskwekerijen die allemaal in Vlaanderen liggen. De nertsbedrijven, echte familiale landbouwbedrijven, zijn de eerste schakel in een ketting van verschillende subsectoren. Samen stellen ze meer dan 200 werknemers tewerk. In 2011 draaide de bontdetailhandel nog een omzetcijfer van 16.5 miljoen euro. En dat is al jarenlang zowel in België, Europa als de rest van de wereld stijgende. Het is dan ook niet meer dan normaal dat ondernemers actief in de landbouw, een pelsdierhouderij willen opstarten. In deze moeilijke tijden weten zij immers dat zij, mits een goed beheer van hun landbouwonderneming, een succesvolle zaak zullen neerpoten.

Nood aan een duidelijke wetgeving

Uit een recent uitgevoerde enquête door IPSOS (Frankrijk, december 2010) blijkt dat de helft van de Belgen (49%) vindt dat pelsdierhouderijen toegelaten moeten blijven in Europa, zolang ze aan strikte regels voldoen. De sector is zelf ook absolute voorstander van controles en een sluitende wetgeving. De organisaties wijzen er bovendien op dat nertskwekers nu al de aanbevelingen van de Raad van Europa volgen als ze hun zaak uitbreiden of moderniseren, hoewel deze nog niet in Belgische wetgeving zijn omgezet. Daarnaast scoren de persdierhouderijen ook uitermate goed op het vlak van dierenwelzijn. De laatste jaren is in dat verband geen enkel pv opgemaakt. De controleurs stelden ook geen afwijkend gedrag van de nertsen vast dat zou kunnen wijzen op slechte leefomstandigheden.

Bron: Marnix Van Laecke, voorzitter Belgische Federatie Pelsdierhouders en Isolde Delanghe, Secretaris Belgische Bontfederatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here