Stormschade in de provinciale groendomeinen

bomenStormschade in de provinciale groendomeinen

Tijdens de storm van maandag 28 oktober 2013 werden er heel wat parken en domeinen afgesloten, zo ook die van de provincie Antwerpen. Het lijkt evident om tijdens zulk slecht weer uit bossen en domeinen te blijven, maar het provinciebestuur herinnert je er graag nog eens aan wat er kan gebeuren tijdens een storm. Het zal immers niet de laatste keer zijn dat de parken dit najaar gesloten moeten worden.

Enkele dagen na de eerste echte najaarsstorm meten de parkwachters in de provinciale groendomeinen de schade op. In De Averegten in Heist-op-den-Berg vielen op verschillende plaatsen in het domein bomen, maar de schade was het grootst in het beukenbos (tegenover Woon- en Zorghuis Ten Kerselaere). Daar sneuvelden er een twintigtal.

“Momenteel proberen de groenarbeiders het bos zo snel mogelijk op te ruimen en vragen we om in dit specifieke deel alvast niet gaan te wandelen. De bomen die wel geraakt werden, maar niet omvielen, vormen nu de grootste bedreiging.” Zegt directeur van de Provinciale Groendomeinen regio Kempen, Lieve Stoops.

Ook in andere provinciale groendomeinen zoals Rivierenhof (Antwerpen-Deurne), Hof van Leysen (Antwerpen), Prinsenpark (Retie) en Vrijbroek (Mechelen) werden enkele bomen omver geblazen. Vaak gaat het om bomen die ziek waren. Dit keer sneuvelden er echter meer door de milde weersomstandigheden. Veel kruinen staan nog vol bladeren en vangen zo veel meer wind.

Schade in het provinciaal Groendomein Rivierenhof

Wanneer worden de domeinen gesloten? Eerst en vooral is het natuurlijk onmogelijk om de parken, domeinen en bossen daadwerkelijk fysiek te sluiten. Het provinciebestuur kondigt de sluiting aan via diverse digitale kanalen en zet op het terrein infoborden. Verder wijst het provinciebestuur de parkbezoeker op zijn of haar eigen verantwoordelijkheden. De beslissing om over te gaan tot sluiting, gebeurt op basis van de gegevens van verschillende gespecialiseerde weerkundige diensten. Zowel het KMI als de weeranalysten van de luchthavens van Zaventem en Deurne zijn de belangrijkste bronnen die door de parkbeheerders in de gaten worden gehouden.

De gesneuvelde bomen worden nu opgeruimd, schade aan andere accommodatie zoals afsluitingen of verlichtingspalen, wordt hersteld. Paden worden vrijgemaakt, hier en daar laat men dood hout liggen om zo de natuurlijke processen van het bos een handje te helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here