Brusselse studente doneert prijsgeld aan het Jane Goodall Instituut Belgie

studentenBRUSSELSE STUDENTE WINT DE “BIC ESSAY WEDSTRIJD” EN DONEERT HET PRIJSGELD AAN HET JANE GOODALL INSTITUUT BELGIË

Onlangs organiseerden TerraCycle en pennenfabrikant BIC de “BIC Essay Wedstrijd” waaraan scholen en universiteiten uit heel België deelnamen. Studenten beschreven in hun essay wat er in hun leeromgeving voor mens en milieu gedaan wordt. Farah Onclinx, studente Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB), sleepte 750 euro in de wacht met haar essay ‘Verleidelijk Veggie’. Dit bedrag schenkt Farah volledig aan het Jane Goodall Instituut België (JGI België), waarmee ze een enorme bijdrage levert aan het waardevolle werk dat de organisatie doet in eigen land en daarbuiten.

Haar essay kan gelezen worden als een lofzang voor de vele duurzaamheidinitiatieven die op de universiteit georganiseerd worden. Farah legt hierbij de focus op de grote impact die de hedendaagse vleesindustrie op het klimaat heeft. Deze industrie is niet alleen verantwoordelijk voor 20% van de emissie-uitstoot, maar draagt ook bij aan de wereldwijde voedselproblematiek en het biodiversiteitsverlies. De Vrije Universiteit Brussel zet zich actief in om haar impact op het milieu te minimaliseren. Zo is de VUB de eerste Belgische universiteit die deelnam aan de ‘Donderdag Veggiedag’ campagne, seizoensgroenten en fruit bereidt en de vleesporties per bord verminderde. Daarnaast kunnen studenten in het restaurant inkopen doen in een mini Oxfam-wereldwinkel. De universiteit hoopt hiermee het goede voorbeeld te geven aan haar studenten en personeel.

Farah: “Ik merk dat duurzaamheid meer en meer begint te leven onder studenten. Dit komt natuurlijk deels door de algemene trend die gaande is, maar de VUB heeft hier zeker ook zijn aandeel in. Het aandeel restaurantbezoekers dat meedoet aan de vegetarische themadagen op de universiteit loopt soms op tot de 60% en dagelijks kiest één vijfde van de studenten voor een vegetarische maaltijd. De initiatieven stimuleren ons om zowel aan de universiteit als daarbuiten een meer duurzame levensstijl aan te nemen.”

De keuze voor het goede doel was trouwens snel gemaakt. De universiteit en het JGI België onderhouden al langer een warme band. De wereldberoemde primatoloog en stichtster van het instituut, dr. Jane Goodall, verzorgt zelfs regelmatig lezingen aan de VUB. Tijdens haar jongste bezoek verklaarde ze haar officiële steun aan ‘Donderdag Veggiedag’. Ingrid Bezikofer, de nieuwe directrice van de Belgische afdeling van het instituut die de cheque in ontvangst mocht nemen, zegt zeer blij te zijn met het geld. Ingrid: “De organisatie is volledig afhankelijk van donaties en iedereen werkt bij ons op vrijwillige basis. Dit bedrag geeft ons de kans om de verschillende belangrijke werkzaamheden verder uit te breiden. Zo focussen we ons in België voornamelijk op educatieve projecten omtrent conservatie en milieu en ondernemen we initiatieven in kansarme middens. In Afrikaanse landen doen we heel ander nuttig werk. Hier onderhouden we onder meer opvangplaatsen voor chimpansees, planten we bomen, ondernemen we conservatieprojecten en helpen we lokale bevolkingsgroepen met voedselvoorzieningsinitiatieven op microniveau.”

Deze opstelwedstrijd maakt onderdeel uit van de BIC Schrijfwaren Brigade van recyclebedrijf TerraCycle, waar de VUB aan participeert. Via dit programma worden oude schrijfwaren gerecycleerd en worden organisaties zoals JGI ondersteunt. Rebecca Lefevere van de Dienst Preventie en Milieu aan de VUB, is verantwoordelijk voor de uitvoering van de duurzame projecten. Rebecca: “Duurzaamheid zit sterk verankerd in ons beleid. We vinden het erg belangrijk om samen te werken aan een duurzame toekomst. Vanuit de universiteit hebben wij de mogelijkheid een voorbeeldfunctie te vertolken; een uitdaging die wij graag aanpakken en uitvoeren vanuit onze humanistische en vrijzinnige waarden. De initiatieven houden dan ook niet op bij het restaurant en het recycleren van afvalstromen. We zetten ook sterk in op duurzame mobiliteit en zijn net gestart met de bouw van duurzame studentenwoningen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here