Minder verspilling van geneesmiddelen door persoonlijke begeleiding van kankerpatiënten

pillenAZ Sint-Lucas gaat verspilling van geneesmiddelen tegen door persoonlijke begeleiding van kankerpatiënten

Gent – Volgens de Vlaamse Liga tegen Kanker (DS 30/10) is er te veel spilzucht in de kankerzorg. 25 tot 30 procent van de behandelingen gebeuren door orale therapie en dit is inderdaad zeer duur. Maar in AZ Sint-Lucas loopt al sinds 2010 een uniek project waarbij elke kankerpatiënt multidisciplinair en op maat begeleid wordt met o.a. een eigen farmaceutisch plan. Dit zorgt niet alleen voor een veel efficiëntere behandeling en een grotere levenskwaliteit voor de patiënt maar ook voor een serieuze besparing aan de ziekteverzekering.

Orale chemo(therapeutische) geneesmiddelen zijn in opmars. Orale inname is immers gemakkelijk en de behandeling kan thuis gebeuren. Bovendien worden sommige orale chemotherapeutica beter verdragen dan intraveneuze. Toch zijn er ook heel wat knelpunten. Doordat de patiënt de medicatie thuis neemt, is er bijvoorbeeld geen controle op de therapietrouw. Neemt hij de juiste dosis op het juiste moment? Is hij zich bewust van de bijwerkingen? Welke andere geneesmiddelen neemt de patiënt die de behandeling kunnen ondermijnen? Om de patiënt hierin optimaal te begeleiden startte AZ Sint-Lucas in 2010 met het ROTS-project.

ROTS staat voor Raadpleging Orale antitumorale-Therapie Sint-Lucas. ‘Een correcte inname van de orale medicatie is van groot belang voor de gezondheid van de patiënt’, zegt ziekenhuisapotheker Tine Hendrickx. ‘Omdat onderzoek aantoont dat patiënten thuis niet altijd nauwgezet hun medicatie innemen, willen we een goede ondersteuning bieden.’ Bij de start van hun orale behandeling, komen patiënten langs op de ROTS-raadpleging. Daar krijgt de patiënt voorlichting over de aard en het belang van de medicijnen. Het doel is de patiënt en zijn familie de nodige informatie op maat te geven zodat zij zelf de verantwoordelijkheid voor een correcte inname kunnen opnemen.

Efficiëntie en besparing

Door de persoonlijke begeleiding kunnen de behandelkosten zo laag mogelijk gehouden worden. In plaats van grote potten medicijnen worden blisters meegegeven die economischer zijn. Doordat de patiënt maandelijks op ROTS-consultatie komt, wordt geen medicatie voor langere termijn meegegeven. Er wordt ook enkel een nieuwe doos meegegeven als de oude leeg is. Bovendien wordt de patiënt gesensibiliseerd voor het feit dat de medicatie zeer duur is en hij er dus zeer veel zorg voor moet dragen. In de praktijk blijkt deze aanpak te werken.

Voor elke patiënt wordt een medicatieschema opgesteld op maat van zijn persoonlijk dagritme. Hierdoor vergroot de therapietrouw en de veiligheid van de behandeling. Mogelijke bijwerkingen worden snel herkend en aangepakt. De ROTS-consultatie heeft een eigen spreekruimte en een eigen telefoonnummer en e-mailadres. Voor patiënten die niet snel naar de arts zelf durven bellen, werkt dit drempelverlagend en weten ze dat ze bij problemen steeds contact kunnen opnemen.

Voorbeeld uit de praktijk

Afgelopen jaar werd een kankerpatiënt in ons ziekenhuis behandeld met geneesmiddel Sutent®. De standaarddosering hiervan is 50mg per dag gedurende 4 weken, vervolgens 2 weken rust, daarna opnieuw 4 weken behandeling, etc. Verschillende dosisaanpassingen werden doorgevoerd door de behandelende arts. Door vanuit de ROTS steeds capsules/comprimés van de laagst beschikbare dosis mee te geven (12,5mg), bedroegen de kosten van het afgelopen jaar voor deze patiënt €33.278,40. Indien dezelfde patiënt steeds de voorgeschreven dosis had meegekregen (combinaties van 50mg, 25mg en 12,5 mg), zou het bedrag voor deze patiënt €59.477,70 zijn. Dit is een besparing van meer dan €25.000 per jaar voor slechts één patiënt. Indien een arts zijn patiënt slechts om de drie maanden op consultatie ziet, kan dit bedrag zelfs nog hoger liggen.

Bekroning
Ziekenhuisapotheker Tine Hendrickx en verpleegkundig specialist oncologie/hematologie Katrien Eeckhaut werken in het project nauw samen met de behandelende artsen (gastro-enteroloog, hematoloog, medisch oncoloog, pneumoloog, radiotherapeut-oncoloog) en met de centrale ziekenhuisapotheek. In 2011 werd het project bekroond met de prestigieuze Amgen Scientific Award for Hospical Pharmacists als beloning voor de inspanningen die het team leverde ter ondersteuning van patiënten onder orale kankertherapie.

Het ROTS-project zorgt voor een serieuze besparing aan de maatschappij, maar helaas is er geen enkele vorm van financiering. Gelukkig kon ROTS mede tot stand komen door de sponsoring van CVBA Belfius Gent Centrum en Noord-West.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here