Arco blijft de belastingbetaler ernstige schade toebrengen

geldArco blijft de belastingbetaler ernstige schade toebrengen

“Dat Francine Swiggers en Marc Tinant, de leiders van de ACW-vennootschap ARCO, 40 miljoen euro schadevergoeding eisen van Dexia voor beslissingen die ze zelf hebben goedgekeurd, tart werkelijk alle verbeelding. Ze dreigen hiermee Dexia, en dus de belastingbetaler, met nog een pak bijkomende financiële problemen op te zadelen. Maatschappelijke onverantwoordelijkheid ten top”, aldus N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die het Dexia-dossier op de voet volgt.

De Tijd onthult vandaag dat Arco via een bedenkelijke juridische claim probeert om een oude lening van 40 miljoen euro aan Dexia vervroegd terugbetaald te zien. Ze argumenteert dat de voorwaarden voor die lening geschonden zijn door de verkoop van Dexia-dochter DMA. Hallucinant, als je weet dat de bestuurders/vereffenaars van Arco, Francine Swiggers en Marc Tinant, in de Raad van Bestuur van Dexia de ontmanteling en dus ook deze verkoop hebben goedgekeurd! Peter Dedecker vat het samen als volgt: “Met hun petje van Dexia-bestuurder op het hoofd nemen ze beslissingen, op basis waarvan ze nadien met hun petje van Arco-vereffenaar geld proberen te zuigen uit de bodemloze Dexia-put waarvoor de belastingbetaler garant staat. Faut le faire!”

Deze claim komt bovendien op een moment dat Dexia zich probeert te financieren op de markt. Potentiële investeerders worden afgeschrikt, waardoor de gevaren voor Dexia en dus de belastingbetaler alleen maar toenemen. Dit terwijl net die belastingbetaler al mag opdraaien voor het hele Dexia-debacle, waar Francine Swiggers en Marc Tinant vanuit hun functie in de Raad van Bestuur van Dexia medeverantwoordelijk voor zijn. Diezelfde belastingbetaler mag dankzij de staatswaarborg ook nog eens opdraaien voor de putten die dezelfde Arco-bestuurders achtergelaten hebben bij hun eigen coöperanten met wiens spaargeld ze het Dexia-casino introkken. Schaamteloos.

De staatwaarborgen voor Arco kwamen er al nadat ACW-voorzitter Patrick Develtere op televisie in weinig omfloerste termen dreigde met een run on the bank. Voormalig vicepremier Karel De Gucht noemde de totstandkoming van deze waarborgen resoluut ‘chantage’. Bovendien kon het ACW dankzij haar winstbewijzen in Belfius nog ettelijke miljoenen incasseren uit de bank die zonet door de belastingbetaler werd gered. De graaicultuur van de ACW-top kent klaarblijkelijk geen grenzen.

“Hoe lang gaan de traditionele partijen Francine Swiggers en Marc Tinant nog toelaten de vereffenaar te zijn van hun eigen door de belastingbetaler gewaarborgde faillissement, zonder enig onderzoek naar de verantwoordelijkheden van deze Arco-bestuurders? Hoe lang nog laten zij toe dat de staatskas systematisch geplunderd wordt met dreigementen die onze toekomst hypothekeren?”, aldus Peter Dedecker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here