België leent oog uit aan de VN

Dirk Van der Maelen wil een gedeelte van de beelden die spionagesatelliet Helios II voor België neemt, wijden aan het Oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Minister van Landsverdediging André Flahaut (PS) is akkoord om die beelden, in tijden van crisis, ter beschikking te stellen van de MONUC, de VN-vredesmacht voor de DRC. "Hiermee beschikken we over een nieuw drukkingmiddel om de strijdende partijen en hun broodheren te identificeren en hen tot een alternatieve manier van belangenbehartiging te brengen, of zonodig te sanctioneren", zegt Dirk Van der Maelen.

"We rekenen er ook op dat, eenmaal de partijen weten dat hun activiteiten zichtbaar zullen zijn voor de hele internationale gemeenschap, dat een sterk ontradend effect zal hebben op deze groepen.

" Volgens Van der Maelen bestaan er overduidelijke aanwijzingen van de voortdurende betrokkenheid van de buurlanden Rwanda en Oeganda bij de georganiseerde grondstoffenroof in het gebied. Ook over de wapenleveringen die de verschillende rebellenlegers vanuit deze buurlanden van de DRC bereiken is er geen echte duidelijkheid", legt Van der Maelen uit.  

Net om meer duidelijkheid te bieden stelt Van der Maelen voor om een gedeelte van de nieuwe satellietbeelden die België ontvangt in tijden van crisis ter beschikking te stellen van de Verenigde Naties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here