Ooievaar Jo terug op zijn nest in Planckendael!

Op 15 februari arriveerde Jo alleen op zijn nest in Dierenpark Planckendael in Mechelen. Een 3-tal weken heeft de ooievaar nodig gehad om uit het zuiden van Spanje naar Vlaanderen te vliegen. Twee andere ooievaars met een zender zijn ook al onderweg.

Jean Niesz van Dierenpark Planckendael zag Jo op dinsdag 15 februari. Dankzij de satellietzender wisten we dat Jo op vrijdag 11 februari nabij Rémy sliep, 70 kilometer ten noordoosten van Parijs. Jean Niesz meldde dat hij alleen was, zijn Nederlands vrouwtje kwam nog niet terug. Volgens Wim Van den Bossche van Natuurpunt, die de satellietgegevens analyseert, is Jo op 23 januari vertrokken uit zijn vaste overwinteringsgebied ten zuiden van Sevilla (Zuid-Spanje).

Hij overwintert in die streek op de rijstvelden en vuilnisstorten. Van de satellietgegevens weten we dat Jo de voorbije 3 jaar arriveerde in Dierenpark Planckendael tussen 17 en 27 februari. Hij houdt er dus een strak schema op na. Door de slechte weersomstandigheden onderbrak Jo zijn trektocht verschillende dagen, onder andere in de regio van Madrid. Bij goed weer kunnen de ooievaars de afstand van Zuid-Spanje tot Mechelen afleggen in een 2-tal weken. Vorig najaar verliet Jo zijn broedplaats in Mechelen op 4 september, hij was dus 164 dagen op 'vakantie'.

Jo is in 1997 geboren in Planckendael en een rasechte liefhebber van de Spaanse zon. We hebben Jo in de zomer van 1999 een zender gegeven en zo ontdekten we dat hij altijd de winter doorbrengt in het zuiden van Spanje. In 1999/2000 in de streek rond Merida en in de winters 2000 tot 2004/2005 telkens ten zuiden van Sevilla in de buurt van Dos Hermanas.

In de lente van 2000 probeerde Jo voor het eerst te broeden en veroverde een nest op een eik in Planckendael. Spijtig genoeg blies een storm de hele constructie tegen de vlakte. In 2001 was Jo wel succesvol, op zijn nest op een afgebroken beuk bracht Jo met zijn partner één jong groot. Ook in de volgende jaren had Jo succes en had met dezelfde partner elk jaar 3 jongen.

Sinds 1999 hebben we in het kader van het project 'Ooievaars zonder Grenzen', een samenwerking tussen Natuurpunt, Dierenpark Planckendael, AMINAL – afdeling Natuur (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap) en Natuurcentrum Het Zwin, 26 ooievaars voorzien van een zender. Van de 23 jongen hebben er 9 de eerste gevaarlijke herfsttrek en winter overleefd. Overwinteren doen de Vlaamse ooievaars zowel in Spanje/Portugal als in het westen van Afrika. Het grootste gevaar voor ooievaars blijven de elektriciteitsleidingen.

Buiten Jo volgen we nog 3 andere ooievaars, 2 van hen zijn ook onderweg.

http://www.ooievaars.vlaanderen.be/

LAAT EEN REACTIE ACHTER