Nieuwe gratis brochure over astma

De Onafhankelijke Ziekenfondsen heeft een nieuwe brochure klaar over astma die hier gedownload kan worden. In deze brochure vinden patiënten vele nuttige tips die hen helpen astma beter onder controle te houden. Bovendien bevat de brochure talrijke nuttige adressen waar men meer info over deze aandoening kan verkrijgen.

Wat is astma?

Astma is een chronische luchtwegaandoening. Door een ontstekingsreactie worden de luchtwegen overprikkelbaar en gaan ze vernauwen. Hierdoor ontstaan klachten zoals kortademigheid, piepende ademhaling, benauwdheid en droge hoest. Opvallend aan astma is dat deze klachten optreden in aanvallen en in periodes.

Het is één van meest voorkomende chronische aandoeningen in de Westerse landen. Bij kinderen is het zelfs de meest frequent voorkomende chronische ziekte. Astma is niet te genezen, maar mits een goed inzicht in de aandoening en het toepassen van een aangepaste behandeling kan men de symptomen onderdrukken.

In België lijden 700 tot 800.000 mensen aan astma. Slechts 400.000 van hen volgen een behandeling. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IMS Health. Meer dan 7 procent van de Belgen kampen dus met één of andere vorm van astma. Vooral kinderen zijn kwetsbaar. Bij de 13 à 14-jarigen bedraagt het percentage astmapatiënten 15 procent. De ziekte veroorzaakt in België 300 overlijdens per jaar. Dat zijn er 3 op 100.000 inwoners.

Hoewel harde wetenschappelijke bewijzen ontbreken, wordt algemeen aangenomen dat astma in opmars is, zowel bij volwassenen als bij kinderen. De toename is deels te wijten aan een verhoogde aandacht voor astma, waardoor meer patiënten naar een dokter stappen.

Maar volgens deskundigen neemt de ziekte ook echt toe. Veranderingen in levensstijl en leefmilieu zijn verantwoordelijk voor een grotere vervuiling en een hogere blootstelling aan allergenen. Maar ook bijvoorbeeld een andere manier van bouwen speelt een rol. Zo heeft een betere isolatie van de huizen tot gevolg dat de huisstofmijt oprukt.

Download hier de folder:
http://www.mloz.be/cms/Common/BrochureastmaNL.pdf

Andere gratis brochures via http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here