Hoe herken je de signalen van een hartinfarct

In België overlijden jaarlijks 40.000 mensen ten gevolge van hart- en vaatziekten. Bij de grote meerderheid van de patiënten die overlijden is minstens één van de vier belangrijkste risicofactoren aanwezig: roken, diabetes, te hoge bloedcholesterolwaarden en verhoogde bloeddruk. Hulporganisaties.be gaat voor je na wat een hartinfarct is, hoe je het herkent, wat het verloop ervan is en welke preventieve maatregels je kunt nemen. We geven je ook nog enkele hulpgroepen mee.

Hart- en vaatziekten is zowel een mannen als vrouwenzaak. In onze geïndustrialiseerde landen sterft een vrouw op twee ten gevolge van een hart- of vaatziekte. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat "preventie" het aantal doden vermindert.

Hartinfarct .

Wanneer een bloedstolsel een kransslagader plotseling helemaal afsluit, ontstaat een hartinfarct of hartaanval. Door die afgesloten kransslagader krijgt het bijbehorende gedeelte van de hartspier geen zuurstof meer en sterft af.

Het hart krijgt op deze plaats een litteken, dat op den duur bindweefsel wordt. Het hart blijft wel doorpompen, maar dit deel van de hartspier werkt niet meer mee. De ernst van een hartinfarct hangt af van de grootte van de beschadiging, en van de plaats. De gevolgen van een hartinfarct kunnen daarom nogal verschillen.

Signalen hartziekten.

Als je één of meerdere van de onderstaande klachten herkent, neem dan contact op met je huisarts.

1. Een typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn straalt vaak uit naar de linkerarm of naar de kaken en soms naar de rug of de schouderbladen. Soms is er pijn in de rechter- in plaats van de linkerarm.

2. Misselijkheid en zweten kunnen ook signalen zijn. Hartkloppingen, hartbonzen, overslaan van het hart, duizeligheid, neiging tot flauwvallen en zelfs bewusteloosheid. Bijkomende klachten zijn: transpireren, een onaangenaam gevoel en misselijkheid tijdens een aanval.

3. Vermoeidheid, kortademigheid, opgezette benen en enkels, een vol gevoel in de bovenbuik, een opgezette buik, zwaarder worden terwijl je niet meer dan normaal eet, vaker moeten plassen 's nachts met soms weinig urineproductie overdag, prikkelhoest, vooral bij platliggen, verminderde eetlust, slapeloosheid of onrustige slaap, duizeligheid, koude handen en voeten.

Verloop.

De gevaarlijkste periode situeert zich in de eerste uren na het hartinfarct. De kans op ritmestoornissen, waaraan de patiënt kan overlijden, is dan het grootst. Na 24 tot 48 uur is de kans op het krijgen van ritmestoornissen sterk verminderd.

Herstel

Afhankelijk van het verloop van het hartinfarct kan de patiënt na drie tot tien dagen het ziekenhuis weer verlaten. Na een hartinfarct kunnen nieuwe bloedvaatjes ontstaan in het gebied dat door afsluiting matig van bloed wordt voorzien.

Revalidatie is nodig zodat inspanningen geleidelijk tot een normaal niveau terugkomen. Overmatige inspanning zoals zwaar lichamelijk werk moeten in het begin vermeden worden. Tegen geslachtsverkeer bestaat in principe geen enkel bezwaar.

Veel mensen krijgen maar één keer een hartinfarct en kunnen daarna weer een normaal leven leiden.

Eerste hulp

1. Rustig blijven.

2. Nauwsluitende kledingstukken (das, boord) losmaken.

3. Arts (laten) waarschuwen.

Bij bewusteloosheid:

1. Hoofd opzij leggen (zodat de ademweg vrij komt).

2. Eventueel beademing en hartmassage toepassen.

Hoe voorkom je een hartinfarct? Verklein de kans op een hartinfarct.

1. Rook niet.

2. Eet gezond: het liefst 300 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Weinig dierlijke vetten;

3. Beweeg minstens een half uur per dag;

4. Let goed op je gewicht: met name je buikomvang: voor mannen minder dan 90 cm buikomvang, voor vrouwen minder dan 80 cm;

Een aangepaste levenswijze helpt een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterol en suikerziekte voorkomen.

Clubs voor Hartpatiënten.

Elke provincie heeft hartpatiëntenclubs. Contacteer de Belgische Cardiologische Liga – Elyzeese-Veldenstraat 43 – 1050 Brussel – tel: 02/649.85.37.

LAAT EEN REACTIE ACHTER