Moeder-kind-eenheid in Zoersel en Sint-Denijs-Westrem

De kraamperiode gaat voor een aanzienlijk aantal moeders gepaard met psychische klachten. 11 à 20% van moeders ondervindt een postpartum-depressie. Sinds 1999 heeft het psychiatrisch ziekenhuis van Sint-Denijs-Westrem hiervoor een speciale zorgeenheid met 4 plaatsen. In het psychiatrisch centrum van Zoersel zijn 8 plaatsen beschikbaar. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte heeft 263.400 euro vrijgemaakt, zodat deze projecten verder gezet kunnen worden.

Uniek is dat de moeders tijdens de behandeling hun kind bij zich houden. Want als deze jonge moeders dienen opgenomen te worden voor psychiatrische zorgen, is het belangrijk dat het kind bij de behandeling emotioneel en fysiek betrokken wordt. Het zorgt voor goede moeder-kind binding en minder hechtingsproblemen.

Niet alleen de psychische problematiek van de moeder wordt behandeld, maar er wordt ook gewerkt aan haar sociaal functioneren, de vaardigheden in de omgang met de baby en de affectieve band tussen moeder en baby. Dat kan onder meer door begeleide spelmomenten, muziektherapie en psycho-educatieve sessies. De aanpak werkt ook preventief naar de kinderen toe, want kinderen van moeders met een depressie hebben een hoger risico op ontwikkelingsstoornissen.

Zorg, nabijheid, rust en veiligheid voor moeder en baby staan centraal op de afdeling. Er wordt een individueel, op-maat-gesneden behandelplan opgesteld in samenspraak met de moeder.

Deze zorgeenheid werd sinds 2000 gesubsidieerd door Kind en Gezin, maar loopt in december af. Vlaams minister van Welzijn wil deze projecten toch verder zetten, omdat ze een duidelijk maatschappelijk belang hebben en het voorkomen van postpartum-depressies aanzienlijk is. Daarom heeft ze 263.400 euro vrijgemaakt, waarmee deze projecten verder gezet kunnen worden. Bron: Woordvoerder – minister Vervotte

LAAT EEN REACTIE ACHTER