Wortelen tegen kanker, hoe gezond zijn ze.

Uit recent onderzoek van de universiteit van Newcastle blijkt dat wortels bepaalde eigenschappen bevatten die de ontwikkeling van kanker kunnen voorkomen. De penen hebben een soort natuurlijke pesticide in zich, het zogenaamde falcarinol, die bijvoorbeeld schimmels tegenhoudt. Wetenschappers gingen met deze stof aan de slag, nadat eerder onderzoek al suggereerde dat falcarinol mogelijk ook kanker zou kunnen afremmen. Er werden 24 ratten met een beginstadium van kanker onderzocht. De ene helft kreeg naast hun gewone dieet wat wortels erbij, de andere helft niet. Van de worteleters bleek een derde geen kanker te hebben ontwikkeld.

Wortel per dag

Volgens onderzoeker Kirsten Brandt, moeten we dan ook niet zozeer gaan opletten dat we meer groenten en fruit gaan eten, maar met name wèlke groenten en fruit. Brandt raadt ten zeerste aan, naast een gezond dieet, ten minste een wortel -ook al is het maar een kleine- per dag te eten. Brandt: "Het heft natuurlijk niet het effect op van een hamburger- met cola maaltijd. Om het risico op kanker te voorkomen, moet je voor de rest ook gezond leven," aldus Brandt.

Tomaat en broccoli.

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en kanker, maar de effecten van gezonde voeding zijn moeilijk wetenschappelijk aan te tonen. Zo zouden bijvoorbeeld tomaat en broccoli kankerremmend werken. Het eerste zou prostaatkanker verminderen en broccoli de kans op dikkedarmkanker. Echt hard gemaakt is dit echter nog steeds niet.

Begin 2005 moest het Universitair Medisch Centrum van Utrecht op basis van een grootschalig onderzoek onder bijna 300.000 vrouwen uit acht Europese landen de conclusie trekken dat het eten van groente of fruit geen bescherming biedt tegen borstkanker.

http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here