Pauselijke zegen stond op geluidsband

De paus heeft gisteren vanuit zijn suite in het Gemelli-ziekenhuis de zegen aan de gelovigen gegeven. Volgens het Italiaanse dagblad La Stampa werd de Heilige Vader daarbij geholpen door een geluidsband. Pauselijk woordvoerder Joaquín Navarro-Valls ontkent echter in alle toonaarden dat Johannes Paulus II geplaybackt zou hebben.

Redacteur Marco Tossati van La Stampa beweert dat de stem van de paus via het interne audiosysteem van het Vaticaan al te horen was, voordat hij daadwerkelijk de zegenformules reciteerde. Toen de aanhef van de zegen – sit nomen Domini benedictum – klonk, haastte een geestelijke zich naar de microfoon om die voor de mond van de paus te houden, aldus Tossati. Ook zou een klik via de geluidsinstallatie te horen zijn geweest. Dat laatste wordt bevestigd door Kruispunt-verslaggever Stijn Fens, die ter plekke was.

Papier voor de mond

Volgens La Stampa heeft een bandopname de paus dus geholpen. Dat zou ook de reden zijn waarom een assistent, don Mietek, een stuk papier voor de mond van de paus hield, om zo de lippen van de Heilige Vader te verbergen. De Milanese krant Corriere della Sera, die er vandaag ook over bericht, citeert Joaquín Navarro-Valls in een reactie hierop. "Don Mietek hield dat blad laag, niet om iets te verhullen. Hij hield er echter geen rekening mee dat beneden een camera met een telelens het tafereel registreerde."

Stomheid

Corriere della Sera sluit de mogelijkheid van een pauselijke playback niet uit. Het is voor deze krant aanleiding te speculeren over de situatie waarin de paus niet meer kan spreken. Kan Johannes Paulus II dan nog paus zijn? Volgens de Argentijnse kardinaal Jorge Mejia niet. In 2003, bij het zilveren pausjubileum, zei hij dat Johannes Paulus II in geval van stomheid zou moeten aftreden, omdat hij dan de Mis niet zou kunnen opdragen. Maar volgens de Vaticaanse jurist Mario Pompedda doet dat niet terzake; de paus kan immers ook schriftelijk regeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here