Griepepidemie geen impact op sterftecijfer

doodDe griepepidemie is eindelijk voorbij! Het aantal nieuwe consultaties voor een griepaal syndroom nadert de epidemische drempel. De epidemie was uitzonderlijk lang dit seizoen: 12 weken, dat is 6 weken langer dan het vorige seizoen (2011-2012).

Seizoensgriep 2012-2013: het doek valtTer herinnering: de epidemische drempel werd bereikt tijdens de laatste week van afgelopen december (week 52). De drempel van hoge intensiteit werd midden januari overschreden (week 3). De epidemie bereikte haar hoogtepunt begin februari (week 6) en viel terug onder de drempel van hoge intensiteit eind februari (week 9). Met ongeveer 160 consultaties voor een griepaal syndroom per 100 000 inwoners (tussen 18 maart en 24 maart 2013), loopt de epidemie stilaan op haar einde. Ze ligt nu, eind maart (week 12), zo goed als achter ons.

Matige sterfte deze winter

Overigens roepen deze perioden van koudegolven en griep ook vragen op over de mortaliteit. De meest recente gegevens suggereren een matige oversterfte (10 % meer sterfgevallen dan verwacht). Het surveillancesysteem van het WIV-ISP laat niet toe om een causaal verband te leggen tussen de sterftecijfers en de doodsoorzaak. Het lijkt hoedanook dat, op basis van deze gegevens, de aanhoudende koude temperaturen en griepepidemie geen impact hebben gehad op de sterftecijfers.

Voor meer info: influenza.wiv-isp.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER