Gelijke rechten voor holebigezinnen

Discriminatie holebigezin nog steeds niet van de baan:
Het discriminatiemeldpunt van de Holebifederatie kreeg vorig jaar 43% meer meldingen binnen in vergelijking met een jaar eerder: 66 holebi's voelden zich gediscrimineerd en vroegen meer uitleg. De klachten hebben vooral betrekking op de media, geweld en bedreigingen.

Maar in het kader van discriminatiemeldingen vraagt de Holebifederatie nogmaals aandacht voor holebigezinnen. Het holebigezin wordt nog steeds niet erkend, holebi's kunnen als koppel niet adopteren en kinderen in holebigezinnen genieten niet dezelfde juridische bescherming als kinderen in heterogezinnen.

66 holebi's dienden klacht in.

In 2004 werd 43% meer klachten opgetekend tegenover 2003. Vooral negatieve uitlatingen in de media zijn een bron van frustraties voor holebi's. Maar liefst 20 meldingen hadden hierop betrekking. Verder kregen meer holebi's te maken met geweld en bedreigingen.

Daarover verzamelde de Holebifederatie 18 klachten. Sinds begin 2004 heeft de Holebifederatie een overeenkomst met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. De klachten worden doorgegeven en het Centrum kan optreden als bemiddelaar.

Holebifederatie geeft mee-ouder ook 10 dagen 'ouderschapsverlof'.

Gelijke rechten voor holebigezinnen is nog steeds de belangrijkste eis van de Holebifederatie. Daarom onderzoekt zij voor haar werknemers ook manieren om niet te discrimineren, ook al is die discriminatie soms ingebakken in de wet. Zo krijgt de vader in een heterorelatie 10 dagen 'vaderschapsverlof' wanneer zijn partner bevalt; 3 dagen van de werknemer en 7 van de ziekenkas. De Holebifederatie geeft alvast 10 dagen aan haar werknemers die meemoeder of -vader worden. Uiteraard hoopt het bestuur van de Holebifederatie dat deze maatregel inspirerend zal werken voor andere werkgevers.

Meer info:
Holebifederatie – Isha Van Alsenoy – 09/223 69 29

http://www.holebifederatie.be
http://www.hulporganisatie.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here