Liefdesverdriet laat sporen achter in hersens

Een gebroken hart? Liefdesverdriet laat bij vrouwen sporen na in de hersenen, zeggen wetenschappers aan de Medical University van South Carolina. Dat schrijft hulporganisaties.be Emoties Als je relatie op de klippen loopt ben je kapot van verdriet. Dit ellendige gevoel is beter bekend als liefdesverdriet en schijnt nu ook in de hersenen waargenomen te kunnen worden.

De onderzoeker Jeffrey P. Loberbaum bespeurde bij vrouwen die vanwege een scheiding in een dip zijn beland een verminderde hersenactiviteit in de hersengedeelten die geassocieerd worden met emoties, motivatie en aandacht. Uit hersenscans blijkt dat dit vooral gebeurt als een vrouw aan haar ex-partner denkt. "Emoties, motivatie en aandacht kunnen de verkeerde kant opgaan en overgaan in dips en depressies", aldus Loberbaum.

Depressie.

Loberbaum en zijn collega's denken dat depressies soms kunnen ontstaan wanneer de hersenen niet in staat zijn op een goede manier om te gaan met neerslachtigheid, scheiding of verdriet.

Om te achterhalen hoe precies de hersenen werken bij verdriet, hebben de wetenschappers negen vrouwen gevolgd, die vier maanden te kampen hadden met liefdesverdriet. De vrouwen vertoonden na de scheiding symptomen van depressie. De meeste vrouwen zeiden daar echter na twee weken minder last van te hebben. Loberbaum en zijn team kwamen erachter dat vrouwen met het meeste verdriet de minste hersenactiviteit hadden.

Volgens sommige wetenschappers zijn de symptomen van liefdesverdriet in chemisch opzicht op te vatten als afkickverschijnselen. Dat mensen zin krijgen in chocolade wanneer ze verlaten zijn door hun grote geliefde, is dan ook niet zo vreemd. Chocolade zou, weliswaar in grote hoeveelheden, een kalmerende werking in de hersenen vrijmaken.

Andere artikels op http://www.hulporganisaties.be

Besnijdenis vermindert kans op HIV
http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=1692

Geweldadige bijwerkingen Prozac
http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=1688

Limburgse ziekenhuizen zijn het goedkoopst
http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL&Id=1685

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here