Blondjes: laat je niet langer uitlachen

Vergeet dat maar van die "domme blondjes". Zonder blondjes zou de wereld maar één grote knoeiboel zijn. Want blondjes zijn de baas. Dat meldt FemiStyle. Blondjes hebben dan de naam dom te zijn maar de grapjes berusten gewoon op jaloezie. Mannen die niet kunnen lijden dat vrouwen hen de baard af doen en donkerharige vrouwen die ook met afgunst staren naar succesvolle blondines, vertellen graag de onzin over de "dumb blondes", de "domme blondjes". Maar de waarheid is anders. Dat moet althans blijken uit een boek dat in de maand maart van de pers zal komen.

Blondjes die een minderwaardigheidscomplex hebben opgelopen door al die flauwe moppen moeten gewoon even wachten: over enkele weken verschijnt in Engeland een boek waarin de waarheid over de ware aard van vrouwen met gouden of lichtkleurig haar recht wordt aangedaan. De Britse kunstcritica Joanna Pitman legt nu de laatste hand aan een boek "On Blondes", vertaal dat als "Over Blondjes". Het is het verhaal van blonde dames die de wereld veranderden en beheersten, van de godin Afrodite tot popstar Madonna over talrijke koninginnen met goudblonde haren.

Schrijfster Joanna Pitman staat vooral stil bij twee belangrijke vrouwenfiguren in haar eigen Engeland: Margareth Tatcher (nu baronnes Tatcher en vroeger eerste minister van dat land) en Prinses Diana. Beiden evolueerden van donkerhaar naar een blonde haardos. En hoe blonder hoe groter hun macht en aantrekkingskracht.

Volgens auteur Pitman hebben vrouwen de hele geschiedenis van de mensheid door bewondering gehad voor blondines. En wie behaaglijk wilde zijn, zorgde er voor lichtgekleurd haar te krijgen. Daar hebben dames altijd wel middeltjes voor gevonden. Maar ook wie macht wilde heeft er altijd voordeel mee gedaan om haar te blonderen wanneer dat niet een natuurlijke kleur was.

Hoe blonder hoe knapper maar ook hoe machtiger als zakenvrouw, politica of actrice bijvoorbeeld. Voorbeeld is Madonna die meer succes heeft wanneer ze in een blonde versie verschijnt dan wanneer zij haar natuurlijk, donkerder haar heeft.

Maar waar komen dan de zinspelingen op domme blondjes vandaan? Alleen maar afgunst van andere vrouwen? Of het gevolg van overacting door blondjes die er alleen maar op uit waren om zoveel mogelijk mannen te verleiden en gebruik maakten van het "geheime wapen" dat sommige vrouwen een voorsprong op de massa geeft: goudblond haar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER