Lentevogels duwen moeizaam de winter weg

Je hoort heel wat geklaag over de aanhoudende winter maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen. Tenminste, dat is toch de indruk die de trekvogels ons momenteel geven. Er verschijnt eindelijk een lichtpuntje aan het einde van de koude tunnel.

Woensdag 9 maart verscheen al de eerst boerenzwaluw in het land. Het diertje fladderde vrolijk -zo leek het toch- boven het centrum van Poperinge. Vorig jaar moesten we wachten tot 14 maart. Het is er slechts één, maar ook andere soorten kondigen het aanstormende voorjaar aan: grutto's zitten sinds 14 februari (hun normale aankomstdatum) in het land. De eerste blauwborst huppelde al op 1 maart rond in Knokke-Heist, 10 dagen vroeger dan vorig jaar. Het afgelopen weekeinde betekende voor verschillende soorten het echte startschot om met de trek te beginnen: er werden op verschillende plaatsen lepelaars, rode wouwen en ooievaars gezien. Vanaf 13 maart ging bovendien de massale terugtrek van kraanvogels van start.

Ondanks de felle en ongewone koude die de lente in vergelijking met 'normale' jaren sterk heeft vertraagd (vorig jaar arriveerden tjiftjaffen al '10 dagen geleden'), duiken er dus meer en meer waarneembare lenteverschijnselen op. Tal van natuurelementen zullen binnenkort reageren op de eerste dag met zacht lenteweer.

Natuurpunt volgt de aankomst van zomervogels op via het project "Voorjaarsfenologie". Uit die studie bleek dat vooral de vroege soorten, die minder ver wegtrekken om te overwinteren (ten noorden van de Sahara), jaar na jaar gemiddeld meer dan één dag vroeger arriveren gedurende de laatste 20 jaar; koude voorjaren zoals nu brengt hun aankomst iets dichter bij de "normale" waarde van vroeger.

Ook jij kan deelnemen aan het project "Voorjaarsfenologie". Natuurpunt ontwikkelde een online invoerportaal voor waarnemingen van de arriverende zomervogels: die is te vinden op www.vogelwerkgroepvlaanderen.be onder "Voorjaarsfenologie". Daar kan jij je eerste waarneming van koekoek, tjiftjaf of boerenzwaluw,… ingeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here