Spirit tegen samenwerking met Vlaams Belang

In een persbericht liet voorzitter Geert Lambert weten dat hij gekant is tegen het Vlaams Belang en reageert zo op de uitspraken van Patrik Vankrunkelsven. "Het is jammer dat sommigen binnen het progressieve kamp bereid zijn om te capituleren," zo stelt Geert Lambert vast. "Het VB blijft een symptoom van een belangrijk probleem, en kan daarom geen deel van de oplossing zijn. Een verhaal van uitsluiting zoals het VB dat voorstaat, kan voor ons nooit dienen als model voor de samenleving en het VB is daarom geen geschikte partner voor het bestuur."

De inzet van de lokale verkiezingen van 2006 is voor SPIRIT de realisatie van warme en creatieve steden en gemeenten in Vlaanderen. Sommigen willen echter nu al van samenwerking met het VB hét belangrijkste onderwerp maken. De kans op de zo gewenste nuance is daarmee tot nul herleid en waar het in 2006 echt over gaat, wordt op de achtergrond verdrongen. Nochtans is het net via redelijk debat binnen de maatschappij dat de onmenselijkheid van de voorstellen van het VB tot uiting zal komen.

Natuurlijk is extreem-rechts een groot probleem waarop een dringend antwoord nodig is. De progressieve partijen moeten zonder taboes nadenken over concrete oplossingen. In een democratie is het dan aan de kiezer om uit te maken hoe de krachtverhoudingen liggen. SPIRIT kan zich daarbij niet voorstellen dat een partij zou deelnemen aan een coalitie, als die partij weet dat men daarmee de eigen basisbeginselen volledig verraadt.

Geert Lambert: "Het is niet aan ons om andere partijen te verbieden om te gaan samenwerken met het VB. Ik stel slechts vast dat sommigen pragmatisme in dat geval primeren boven hun principes, maar dat is een gevaarlijk spel en met democratie speel je niet zomaar. Wij gooien alvast onze handdoek niet zomaar in de ring."

Geert Lambert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here