Op elke bus en tram in Vlaanderen bewakingscamera's

Vandaag kondigt De Lijn aan dat ze overweegt om op elke bus en tram in Vlaanderen bewakingscamera's te installeren. Een werkgroep berekent hoeveel het kost om 2.150 bussen, 328 trams en 20 trolleybussen uit te rusten met een camera. Volgens de Vlaamse vervoersmaatschappij werken de camera's preventief, dienen ze als afschrikking en helpen ze om daders te herkennen.

Kamerlid Stijn Bex huivert van dit idee waarmee de privacy van 450 miljoen gebruikers van het openbaar vervoer aangetast zou worden. Stijn Bex: "De plaatsing van camera's lijkt een nieuw geloof te worden. Verkopers van bewakingscamera's beloven burgemeesters, winkeleigenaars en burgers veiligheid en rust. Maar ze gaan voorbij aan het feit dat daders hun gedrag aanpassen en dat criminaliteit zich verplaatst. Het verlies aan vrijheid en privacy is de prijs die we met zijn allen betalen. Ik gruwel ervan om heel de dag bekeken te worden."

Volgens Bex moet dringend werk gemaakt worden van een wet die de burger de mogelijkheid geeft om zijn recht op privacy juridisch af te dwingen. Camerabewaking kan enkel toegestaan worden indien er een effectief veiligheidsprobleem is, en wanneer de inbreuk op de privacy in verhouding staat tot de beoogde verhoging van de veiligheid. Ook de Lijn zou die afweging best maken.

Stijn Bex diende vorige maand samen met Geert Lambert alvast een streng wetsvoorstel over bewakingscamera's in, waarin de Privacycommissie een cruciale rol speelt. Die Privacycommissie heeft vandaag wel de expertise en de visie, maar heeft nauwelijks macht. We moeten de Privacycommissie meer slagkracht geven, anders wordt ze overbodig. Volgens het spirit-voorstel moet de Privacycommissie ook boetes kunnen opleggen als de privacywet wordt overtreden. In Spanje gebeurt dit al. Bron: Spirit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here