Schrijf eens een goedkoop geneesmiddel voor

Artsen schrijven nog te veel dure geneesmiddelen voor. Uit een recente studie van het RIZIV blijkt dat vooral psychiaters nog veel te vaak dure geneesmiddelen voorschrijven, terwijl er goedkope, evenwaardige alternatieven zijn. De zogenaamde generische geneesmiddelen bevatten de werkzame stof uit een origineel geneesmiddel en zijn dus eigenlijk evenwaardig. Een nieuw geneesmiddel ontwikkelen kost vele tientallen miljoenen euro. In ruil voor hun enorme investeringen in onderzoek en ontwikkeling wordt de werkzame stof beschermd door een patent gedurende 20 tot 25 jaar. Al die tijd mag er niemand anders het geneesmiddel kopiëren, tenzij indien het labo hier zelf toestemming voor geeft (de zogenaamde 'kopiegeneesmiddelen' die meestal net evenveel kosten).

20 tot 25 jaar bescherming door een octrooi: het lijkt lang, maar het is het niet. De termijn begint immers te lopen vanaf de prille ontdekking. Daarna volgen nog 10 tot 12 jaar van onderzoek die de efficiëntie van het middel onderzoeken en de veiligheid ervan garanderen. Dan pas kan het geneesmiddel op de markt gebracht worden om de gemaakte kosten te recupereren en vervolgens winst te genereren.

Als het patent vervalt, grijpen de generische labo's hun kans. Zij verkopen producten onder de naam van het actieve bestanddeel, die ook de 'generische naam' wordt genoemd. Een voorbeeld: het werkzame bestanddeel van Zantac® (een middel tegen maagzweren) is 'ranitidine'. Toen het patent van Zantac® verviel, verschenen de generische alternatieven. Die dragen in hun naam een verwijzing naar 'ranitidine' zoals Docraniti®, Raniphar®, Ranitidine BC®, Ranitidine EG®, Ranitidine-Ratiopharm® en Merck-Ranitidine®.

Vorig jaar vroeg het RIZIV in een brief aan alle Belgische artsen om geneesmiddelen op een 'rationele manier' voor te schrijven. Dokters missen echter blijkbaar de reflex om generische middelen voor te schrijven wat de ziekteverzekering jaarlijks vele tientallen miljoenen euro's kost. De regering legde hun de verplichting op om een mininumpercentage goedkope geneesmiddelen voor te schrijven. Wie vanaf 1 april niet aan dit percentage komt, moet zich verantwoorden bij het RIZIV.

Wie zich wil informeren over generische geneesmiddelen kan terecht op http://www.goedkoopgeneesmiddel.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here