Ontdek de Kleine Zavel in Brussel.

Brussel. Wie de Zavel, – Sablon in het Brussels – bezoekt moet toch eens tot achter de kerk wandelen. Je ontdekt er één van de mooiste parkjes van de hoofdstad. Een 19de eeuwse parkje, met een mooie fontein, Egmond en Horne en 10 prachtige beelden, waaronder Willem van Oranje.

Architect H. Beyaert kreg de opdracht om deze square te ontwerpen in het kader van de globale renovatie van de wijk eind 19de eeuw. Geïnspireerd op zestiende-eeuwse voorbeelden, werd het parkje een meesterwerk van symmetrie. e beeldhouwwerken en monumenten die het plein versieren, maken het bezoek aan deze plek extra boeiend en dragen bij tot het buitengewoon karakter.

Alleen al de omheining is een bezoek waard. De inspiratie werd gehaald bij het voormalige paleis van Karel V. Boven op de afrastering staan 48 elegante bronzen beeldjes die elk een andere oude ambacht voorstellen.

Achteraan in de parkje staat een opmerkelijk geheel, opgebouwd uit een monument omringd door 10 grote beelden. Het monument stelt de graven van Egmond en Horne voor. Ze werden op 5 juni 1568 terechtgesteld wegens hun felle weerstand tegen de Spaanse tirannie die toen onze provincies teisterde. Het beeld staat boven op een fontein. We lezen de inscriptie: “Aan de Graven van Egmont en Horne, onrechtvaardig veroordeeld door de hertog van Alva en onthoofd te Brussel de 5de juni 1568”.

Meer dan het bezoek waar. Wil je meer weten of het waarom van dit parkje, de dubbele agenda die er zit achter het realiseren, … een rondleiding in de buurt… het kan met Brusselse gids, stas.miguel@gmail.com (mas)

LAAT EEN REACTIE ACHTER