Canadese Ranch Hands tonen je het echte Canada

Beste redactie van Belg.be, op dit moment ben ik in Canada en heb ik een verslag geschreven over Canadese Ranch Hands: paardentrainers. Volgens mij een uitstekende manier om het echte Canada te leren kennen. In dit verslag wil ik jullie laten meegenieten van de sfeer op deze Ranch. Getekend door Sofie Coolman.

EXETER (Ontario, Canada) – Een wit tapijt van miljoenen sneeuwvlokjes bedekt Evergreen Farms en al haar weilanden rondom haar. Door de neerdwarrenlende sneeuw en mist, zie je enkel in de verte een bos en een grote groene schuur met in witte letters " Willvan Standardbreds, Evergreen Farms" op geschilderd. Ooit was dit een bloeiende paardenboerderij waar veulentjes opgroeiden tot succesvolle renpaarden. Nu is deze ranch in het Canadese Lucan, in Zuid-West Ontario, de thuis van twintig "trotters" of dravers.

Houten omheining verdeelt de grote witte vlakte rondom de stal of stable zoals de ranch hands (paardentrainers) het noemen, in kleinere lapjes weiland waar de paarden ook tijdens dit barre seizoen ijverig naar gras zoeken of in galop hun benen strekken. Het is -9°C. Voor de ranch hands die de paarden buiten op een renbaan joggen of trainen, is deze koude bijtend. Toch daalt de temperatuur soms nog veel lager. Wie binnen blijft in de stal, lijdt geen kou.

De temperaturen stijgen of dalen hier dagelijks. Vorige week was het 0°C, een temperatuur die iedereen in België zou doen bibberen. Hier noemt men dit: mild weer. Wanneer de zon schijnt, kan dit vergeleken worden met de eerste lentedagen. Het voelt inderdaad als mild aan. De dikke jassen worden in de kast opgehangen; een warme trui volstaat. De ijskegels die aan het dak van de stal hangen, vallen druppelsgewijs naar beneden, duizenden gaatjes vormend in de sneeuw.

Het landschap in deze omgeving is rustgevend. De uitgestrekte vlaktes met hier en daar een boerderij met groen of rode schuren met in grote witte letters de naam van de familie die er woont, geschilderd, en de oorverdovende stilte, werken inspirerend. Wegen van kiezelsteen verbinden de boerderijen met elkaar en met de hoofdwegen.

Maar het is niet alleen de omgeving die een intens gevoel van vrijheid opwekt of insperend werkt, het zijn vooral ook de ranch hands die je hier thuis doen voelen.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/ptrain1.jpg[/img]

Enkele weken op de Evergreen Farms als groom werken, waar je in een totaal andere wereld leeft, dan in een Belgische stad, laadt ondanks het fysieke zwaar werk, je batterijen weer op. Na een tijdje kan je ook elke ranch hand een persoonlijkheid toeschrijven. Door naar hun verhalen te luisteren, verruim je je paardenkennis, maar je leert vooral veel bij over de cultuur van echte Canadezen! De kritische vraag luidt natuurlijk of er naast de Eerste Naties ( huidige naam voor voormalige woord Indiaan) en Eskimo's, wel echte Canadezen zijn, aangezien het grootste deel van de huidige inwoners, afstammelingen zijn van een culturele mix aan nationaliteiten. Dat horen ze hier niet graag: zij zijn Canadees! En dit is een uitstekende plaats om die Canadees te leren kennen!

De meeste mannelijke ranch hands op de Evergreen Farms, lijken stoere binken. Bier, whisky, of een sigaar schrikt hen niet af. De een ziet het geld graag dat verdiend wordt in deze paardenwereld, de ander fantaseert over al de vrouwen die hij niet kan krijgen, nog anderen werken met paarden omdat het hun passie is. De verhalen die verteld worden tijdens het joggen of trainen, zijn voldoende stof voor het schrijven van honderden boeken. De mannen nemen geen blad voor de mond. Maar dit maakt deze ranch hands wie ze zijn: stuk voor stuk interessante en behulpzame "buddies" (vrienden) die 's morgens koffie en donuts voor elkaar meebrengen, die samen zingen en vloeken.

De vrouwelijke ranch hands, die identiek dezelfde taken uitvoeren als de mannen, zorgen voor sfeer op hun manier. Ook zij hebben hun verhalen, luisteren geboeid of wat geboeid lijkt naar de mannen en brengen fantastische home made lunches naar de stal.

Deze ranch hands zijn Canadees! Er is een groot verschil tussen de Canadees op het platteland en in metropolen zoals Toronto of Vancouver. Evergreen Farms is een uitstekende plaats om de GEWONE Canadees te leren kennen! Het is dat 'gewone' dat hen zo uniek maakt. Ontzettend interessante mensen met elk hun verhaal. Mensen van wie je heel veel kan bijleren! Het zijn deze "gewone Canadezen" die je het ECHTE Canada tonen! (S.C.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here