Alle informatie rond telecom- en internetverkeer bewaard

Vandaag gaf het Europees Parlement haar goedkeuring aan de richtlijn 'gegevensbewaring', die een Europese harmonisatie van de nationale regels behelst inzake het bewaren van communicatiegegevens. In toenemende mate wordt in onze dagelijkse communicatie gebruik gemaakt van elektronische communicatienetwerken -en diensten. Daarbij worden verkeersgegevens aangemaakt zoals bvb. de plaats waar de beller zich bevindt, het opgebelde nummer en het tijdstip en de duur van de communicatie.

Nieuwe evoluties in het dienstenaanbod zoals elektronische communicatiediensten tegen een vast bedrag of via betaalde kaarten en internettelefonie, kunnen ertoe leiden dat minder gegevens door de operatoren kunnen worden bijgehouden. Gegevens die vaak cruciaal zijn in het onderzoek naar terrorisme en zware criminaliteit, maar ook bvb. in de strijd tegen pedofilie en internetfraude.

Het goedgekeurde rapport verplicht de lidstaten communicatiegegevens gedurende een periode van ten minste zes maanden en ten hoogste twee jaar bij te houden. De gegevens betreffen enkel de connectiedata ( wie ,wat, waar, wanneer) en niet de inhoud van de communicatie. Ze kunnen enkel worden opgevraagd in de strijd tegen ernstige misdaad door de bevoegde nationale autoriteiten, conform de nationale wetgeving (in Belgie is er dus steeds een tussenkomst vereist van een gerechtelijke instantie en dit steeds in het
kader van een onderzoek).

De 25 EU- lidstaten mogen zelf beslissen hoe lang ze de gegevens precies bewaren. Ze krijgen de vrijheid zelf te bepalen of zij minimaal zes maanden of maximaal twee jaar gegevens op willen laten slaan door de telecomsector.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here