Ziek worden van alle nieuwe ziektes

Diverse media pakken deze dagen uit met bovenstaande titel. En…in één adem met het zoveelste neurologisch onderzoek over ons gedrag, dat ons steeds maar weer en méér bio-genetische ziektes wil aanpraten. Met de feestdagen voor de deur, groeit de hysterie in de winkelstraten. Alle opwinding, ontgoocheling en rode bankrekeningen… het zou allemaal de schuld zijn van chemische stoffen. Wanneer we op koopjacht zijn, komt een stroom van dopamine vrij zegt de Amerikaanse neuropsychiater Gregory Berns (Prof. bij de Emory University School of Medicine Atlanta).

Hoe meer dopamine in ons lichaam, hoe 'beter' we ons voelen. Dat maakt het winkelen zo enthousiast en euforisch. Dopamine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij emoties en beweging. In overproductie kan dopamine een psychotische toestand opwekken.We behoren dan niet meer tot deze wereld. Onze Vlaamse tweede Grootste Belg, Dr.Paul Janssen (Janssen Pharmaceutica) heeft trouwens enkele topmedicamenten (Haldol,1958 & Risperdal) ontwikkeld die de productie van (opname) dopamine afremmen. De zgn. anti-psychotica, die gebruikt worden in de behandeling van o.m.schizofrenie.

Netwerk Depressie Vlaanderen hekelt het zoveelste klakkeloos benoemen van menselijk gedrag -zoals nu weer de winkelwoede- tot 'bio-ziekte'.

De media dragen hierin ook een verpletterende verantwoordelijkheid.Het etiket 'ziekte' plak je niet zomaar op gelijk welk resultaat van een of ander tendensieus onderzoek. Op z'n minst neem je de term 'ziekte' ook niet zomaar over van gelijk welk persbureau of buitenlands dagblad. Er dient bij elk onderzoek en de berichtgeving hierover, trouwens nagegaan te worden vanuit welke opdrachtgever het is gevoerd.Het is bekend dat geldverslindende wetenschappelijke onderzoeken meestal betaald worden door gefortuneerde belanghebbers.

Op dezelfde wijze zou immers voetbalgekte, kuiswoede, verzamelwoede, bouwwoede, terrorismepsychose, hard werken of geldzucht tot nieuwe 'ziekte' kunnen worden uitgeroepen. Ongetwijfeld zullen hierbij trouwens ook chemische stoffen, zoals dopamine en stresshormonen, in versterkte mate worden aangemaakt.

Door een zoveelste menselijk gedrag tot 'biologische ziekte' te benoemen wordt de weg weer opengelegd om medisch (lees: farmaceutisch) in te grijpen. Gaan we onze winkelende dames op koopjeszondag binnenkort Haldol of Risperdal voorschrijven ?

Op dezelfde manier is de-pressie van een 'over-spanning' tot ziekte gemaakt en werden concentratiestoornissen bij kinderen tot ADHD uitgeroepen…

Het gigantische medicatiegebruik, dat hierop is gevolgd, baart ons nu grote zorgen. Om nog maar te zwijgen over de kosten !

Antidepressiva zouden tot zelfmoord aanzetten en de medicatie voor ADHD zijn amfetamines, die dus in feite zeer gevaarlijke drugs zijn ! Hoe leg je dit trouwens uit aan jongeren die we nét van de drugs af willen houden ?

Het handboek van de psychiatrie, de DSM IV, die de psychiatrische ziektebeelden beschrijft, is op enkele decennia tijd verdubbeld in omvang, dankzij de neuropsychiatrie en de biogenetica. De farmaceutische interventies en uitgaven zijn navenant en evenredig gegroeid.
De manische euforie van heel wat bio-wetenschappers (teveel dopamine?) maakt hen hoe langer hoe meer hoogmoedig en gevaarlijk. De eenzijdige en kortzichtige beïnvloeding door een diarree aan nieuwe zgn. 'baanbrekende' en spectaculaire ontdekkingen is op zichzelf ziekelijk en beangstigend te noemen.

Netwerk Depressie Vlaanderen dringt dan ook aan op een ethische code binnen de media waarbij meer genuanceerd en kritisch over allerlei onderzoeken ivm.gezondheid wordt gerapporteerd en zich te hoeden voor dit soort spectaculaire berichtgeving alsof het slechts 'fait divers' betreft.

Zo zijn menselijke gedragingen niet alleen te verklaren vanuit bio-genetische oorzaken. Ook sociologische,economische,psychologische factoren bepalen in grote mate ons gedrag. Door énkel te berichten en te focussen op de bevindingen van de bio-wetenschap, wordt deze alleen maar aangemoedigd om nog hysterischer en euforischer te worden. Onze gezondheidszorg en de gewone burger is hier zeker niet bij gebaat.

BOB VANSANT
Onafhankelijk psychotherapeut / auteur
Website www.netwerkdepressievlaanderen.be
03/ 226.43.15

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here