Het einde van de vossenjacht in Engeland

Na zeven jaar heeft het Britse Lagerhuis donderdagavond definitief de traditionele vossenjacht met honden in Engeland en Wales afgeschaft. Met het verbod komt er ook een einde aan een strijd tussen de sociaal-democratische meerderheid in het Lagerhuis en het conservatieve Hogerhuis. Vogelbescherming Vlaanderen is blij met deze beslissing. Deze vorm van gruwelijke 'vrijetijdsbesteding' heeft helemaal niets met jacht, wildbeheer of natuurbeheer van doen. Vroeger was de chasse à courre of lange jacht ook in Vlaanderen toegestaan, maar dankzij jarenlang actie voeren is Vogelbescherming Vlaanderen erin geslaagd om deze jachtvorm definitief te doen verbieden.

Door gebruik te maken van de zogeheten Parliament Act kon het Hogerhuis worden omzeild. Deze Britse Eerste Kamer had een verbod tot dusver altijd verworpen. Het is de vierde keer sinds de noodmaatregel in 1949 werd ingevoerd, dat deze gebruikt is om een wet aan te nemen zonder dat deze door het Hogerhuis is goedgekeurd. Het Hogerhuis had eerder donderdag bij de derde stemming over het wetsvoorstel wederom de kant van de jagers gekozen.

Jachtliefhebbers zien het jagen op vossen als een uiting van de traditionele Britse manier van leven. Honderden aanhangers gingen nog donderdagavond de straat op om te protesteren tegen het verbod.

Vogelbescherming Vlaanderen vzw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here