UNIZO consequent tegenstander van Uplace

UNIZO heeft op geen enkel moment ingestemd met de plannen voor Uplace. Wel integendeel, sinds jaren voert UNIZO in elke openbare procedure argumenten aan om dit project niet te laten doorgaan. Dat zegt UNIZO in een reactie op de beweringen van Uplace-CEO Van Lancker als zou de ondernemersorganisatie ooit hebben ingestemd met het Uplace-project. “Het klopt dat naar onze mening is gevraagd, maar we hebben altijd duidelijk gemaakt dat een megashoppingcomplex buiten de stadskern onaanvaardbaar is voor ons,” reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Alle tegenstanders zijn gehoord, maar horen en luisteren is een wereld van verschil.”

Bij wijze van voorbeeld : in het sociaal economisch comité voor de distributie, waarnaar Van Lancker verwijst, waren alle zelfstandigenorganisaties overtuigd van de nefaste gevolgen van Uplace. “Van een positieve stem van UNIZO was absoluut geen sprake,” reageert UNIZO. Verder heeft de ondernemersorganisatie op elk openbaar overlegmoment coherent en beargumenteerd gewezen op de grote nadelen van het project. Recent werden uitvoerig gedocumenteerde bezwaarschriften ingediend in het kader van het openbaar onderzoek naar het GRUP-ontwerp (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) van het Vlaams-Strategisch gebied rond Brussel. Hetzelfde geldt voor het openbaar onderzoek voor de stedenbouwkundige vergunning van het Uplace. “Maar de Vlaamse overheid heeft hier noch aandacht aan besteed noch rekening mee gehouden,” reageert UNIZO. “We zijn dus gehoord, maar je kan niet zeggen dat er geluisterd is.”

De provinciale overheid, die dichter bij het terrein aanvoelt wat er in de streek leeft, nam wel haar verantwoordelijkheid. Door eerst uit de brownfieldconvenant te treden, teneinde niet in de situatie van rechter en partij terecht te komen, en nadien de milieuvergunning te weigeren op basis van o.a. de nefaste mobiliteitsgevolgen van het project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER