1 op de 9 vrouwen zal ooit borstkanker krijgen

Oktober is borstkankermaand: Ongeveer 1 op de 9 vrouwen zal ooit in haar leven borstkanker krijgen. Borstkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. Ook mannen kunnen slachtoffer worden van borstkanker. Maar met 60 mannelijke borstkankerpatiënten per jaar is het eerder zeldzaam. De maand oktober wordt internationaal gezien als de maand waarin borstkanker centraal staat. 'Breastcancer Awareness Month' is in zeer veel landen om ons heen een activiteit waar de mensen in die landen niet (meer) omheen kunnen.

Het initiatief komt uit Amerika, waar een vrouw in het cosmeticabedrijf Estée Lauder ongeveer tien jaar geleden borstkanker kreeg. Zij nam het initiatief om het taboe, dat nog alom ten aanzien van (borst)kanker heerste, de wereld uit te krijgen. Het roze lintje, de Pink Ribbon, werd door haar gekozen en gebombardeerd tot HET symbool in de strijd tegen borstkanker.

Ook de Limburgse patiëntenvereniging Boratie houdt een rozelintjesactie in de Limburgse ziekenhuizen. De vrijwilligers en hun voorzitster trokken de actie vorige week op gang in het Ziekenhuis Oost-Limburg, campus St.-Jan. Hier kreeg de hoofdverpleegkundige van de dienst Gynaecologie officieel het eerste roze lintje opgespeld door de stichtster van de zelfhulpgroep Boratie. Tijdens de maand oktober zullen alle personeelsleden van de ZOL-diensten, die borstkankerpatiënten behandelen, het roze lintje dragen.

Jaarlijks bezoeken een tiental vrijwilligers van Boratie – allen zelf borstkankerpatiënten – in de Limburgse ziekenhuizen gemiddeld 120 à 150 nieuwe borstkankerpatiënten. Zij geven praktische informatie en ondersteunen deze patiënten met een gesprek onder lotgenoten. Boratie organiseert verder vier maal per jaar informatieve bijeenkomsten voor borstkankerpatiënten in het cultuurcentrum van Hasselt en in samenwerking met de ziekenfondsen wordt jaarlijks ook een aangepaste modeshow gehouden. Overigens kunnen geïnteresseerden iedere dinsdagnamiddag terecht in het onthaalcentrum van Boratie, Stadsomvaart 79a te 3500 Hasselt (tel. 011-22 23 71).

Behalve in het ZOL zullen de vrijwilligers van Boratie tijdens de maand oktober nog actie voeren in het A.Z. Vesalius te Tongeren, het Salvatorziekenhuis te Hasselt, het St.-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder, het Maria Ziekenhuis Noord-Limburg in Overpelt, het St.-Trudo Ziekenhuis te Sint-Truiden en het Virga Jesse Ziekenhuis te Hasselt. Boratie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here