Antwerpse Kerkuil blaast 10 kaarsjes uit

Een Kerkuil (Tyto alba) die in de natuur de gezegende leeftijd van 10 jaar haalt mag gerust een zeldzaamheid worden genoemd. Van de soort is immers geweten dat ze erg verkeersgevoelig is. In Vlaanderen jaagt deze muizeneter regelmatig in wegbermen en daardoor valt hij vaak ten prooi aan het drukke wegverkeer. En toch gebeurt het af en toe dat medewerkers van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen een hoogbejaarde Kerkuil ontmoeten tijdens hun nachtelijke tochten.

Op 26 september werd een kerkuilnestkast gecontroleerd te Vlimmeren (Oostmalle/provincie Antwerpen). Zowel mannetje als vrouwtje waren aanwezig in de kast, maar alleen het mannetje droeg een ring van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Navraag bij de Ringdienst van het Instituut leerde ons dat hij als eerstejaarsvogel te Tongerlo werd geringd op 2 september 1995.

De Kerkuilwerkgroep heeft in Vlaanderen al meer dan 2.000 speciale nestkasten geplaatst voor de Kerkuil en uit onderzoek is inmiddels gebleken dat ongeveer 70% van de Vlaamse populatie dankbaar gebruik maakt van deze kunstmatige broedgelegenheid. Opmerkelijk aan de 'bejaarde' kerkuil is dat hij niet in de natuur is geboren maar in gevangenschap. Als juveniele vogel kwam hij uiteindelijk in het toenmalige Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Scherpenheuvel-Zichem terecht waar hij gedurende enkele maanden intensief en deskundig werd voorbereid op een vrij leven in de natuur. Dergelijke terugmeldingen tonen nog maar eens aan dat de opvangcentra van Vogelbescherming Vlaanderen een belangrijke bijdrage leveren aan de instandhouding van bepaalde kwetsbare vogelsoorten. In 2004 werden in de Vlaamse opvangcentra 119 noodlijdende Kerkuilen opgevangen, terwijl het aantal broedparen in heel Vlaanderen 558 bedroeg, het hoogste aantal ooit.

De Kerkuilwerkgroep werkt sinds 1997 autonoom onder de vleugels van Vogelbescherming Vlaanderen en telt meer dan 300 vrijwilligers. Wil je meer weten over deze actieve groep? Klik dan op onderstaand logo door naar de kerkuilwebsite. ( www.vogelbescherming.be )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here