Vereniging voor Bos in Vlaanderen en stad Ieper helpen meer dan 600.000 bomen planten op 1 dag

Ieper krijgt er op 21 september 2011 weer wat groen bij. In het Vredespark langs de Oudstrijderslaan in Ieper planten kinderen van de basisschool Immaculata op de Internationale Dag van de Vrede vijf vredesbomen aan. Dit initiatief van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) en de stad Ieper kadert in een actie waarbij overal ter wereld rond het middaguur vredesbomen geplant worden. De eerste vredesbomen gaan op verschillende plaatsen in Oceanië de grond in. Daarna, met de zon mee, komen Azië, Afrika, Europa en Amerika aan de beurt. Overal geven schoolkinderen de nieuwe bomen een plaatsje. Het evenement is een ondertussen jaarlijks terugkerende gebeurtenis. Vorig plantten meer dan 5000 scholen in 132 landen zo’n 600 000 bomen op één dag. Dit jaar belooft een nog groter succes te worden.

De internationale initiatiefnemers zijn LEAF (Learning about Forests) en ENO (Environmental Online). Met deze actie willen we kinderen sensibiliseren rond vrede én het belang van bossen en bomen. Beide hebben immers met elkaar te maken: de gevolgen van de klimaatopwarming zullen in de toekomst alleen maar bron van meer conflicten worden terwijl bossen het broeikaseffect tegengaan. Ieper verbindt nog een bijkomende symboliek aan de plantactie. De stad draagt de vijf bomen op aan de ‘Cuban 5’ en bij uitbreiding aan alle mensen die onterecht van hun vrijheid zijn beroofd. The Cuban Five zijn 5 Cubaanse mannen die in opdracht van de Cubaanse overheid infiltreerden in terreurnetwerken die zich vanuit USA (Miami) richtten tegen de Cubaanse staat. Nadat hun bevindingen en besluiten werden overgemaakt aan de FBI werden niet de leden van de terreurnetwerken maar juist deze 5 Cubanen zelf opgepakt. Dit gebeurde op 12 september 1998. Tot op heden zitten ze nog steeds onrechtmatig vast, ondanks de wereldwijde steun en de vele initiatieven om de 5 vrij te krijgen. Naar aanleiding van de aanplanting zal Adriana Pérez, vrouw van Gerardo Hernández aanwezig zijn in Ieper.

De bomen geven ook de teller van de 1 Miljoen Bomen-campagne een duwtje. Met deze actie wil VBV, samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, op vier jaar tijd een miljoen nieuwe bomen helpen planten in Vlaanderen. Een doelstelling die binnenkort gehaald wordt, de teller wijst ondertussen 989.230 bomen aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER