Eddy Merckx zoekt oude koersfietsen voor Cuba

Eddy Merckx zal begin januari 2006 persoonlijk ingezamelde koersfietsen overhandigen aan Cubaanse beloftevolle wielrenners. Waarover gaat het concreet? Het project heeft een dubbele invalshoek: namelijk een meer sportief luik, aangevuld met een sociaal gedeelte. Eerst het sociale luik. Er worden een 1000 mountainbikes uitgerust met speciale fietstassen naar de huisdokters in de armste provincie van Cuba, Guantánamo, opgestuurd. Dankzij deze fietsen krijgen deze dokters een veel groter actieterrein. Ook kunnen ze zo veel efficiënter gebruik maken van hun kostbare tijd.

Om de duurzaamheid van dit project te verzekeren moest er dus op een verantwoorde manier op de internationale markt naar goed fietsmateriaal gezocht worden. Vzw Ateljee heeft, dankzij de toelevering van fietsen aan het project studentenmobiliteit van Gent, heel wat praktische ervaring op dit terrein weten op te bouwen. Zij stelden hun netwerk ter beschikking van het Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS), de NGO die dit project uitvoert. Maar dat is maar één aspect van deze samenwerking.

Blindelings fietsen leveren zonder ervoor te zorgen dat deze na een jaar van intensief gebruik nog bollen, leek de organisatoren terecht pure geldverspilling. Daarom werd er ook in een luik technische begeleiding van het Cubaanse personeel voorzien. Eenmaal de fietsen ter plaatse gebracht zullen twee mensen van het Ateljee de assemblage begeleiden. Daarna zullen ze het lokaal aangeduide personeel opleiden voor het courante herstel en onderhoud van de fietsen. Zo blijven de dokters ook in de toekomst mobiel.

Het derde ankerpunt van deze subsidiëringspolitiek van de Lotto, namelijk de betoelaging van sportbeoefening en -manifestaties, komt door dit unieke initiatief voor het voetlicht. Mensen die regelmatig naar "Man bijt hond" kijken, hebben misschien wel de aflevering gezien waarin de ronde van Cuba wordt voorgesteld. Deze ronde telt 14 etappes, loopt over 1979 kilometer en vindt plaats in de maand februari (UCI 2.5-categorie). Uit deze reportage bleek duidelijk dat het een heel sympathiek sportief evenement betreft. Even duidelijk, maar dan op pijnlijke manier, bleek dat het materiaal dat de Cubaanse wielrenners inzetten hun weinig kansen biedt om met gelijke wapens tegen de steeds toenemende buitenlandse concurrentie te strijden.

Fietsen van 40 jaar oud zijn geen uitzondering. Daarom leek het een goed idee een beroep te doen op de solidariteit van Belgische wielrenners en -liefhebbers. Zij worden uitgenodigd het goede tweedehandsmateriaal waar ze eventueel over beschikken weg te schenken aan dit project. Hun oude fiets krijgt dan een tweede waardig leven bij een collega-wielrenner of mountainbiker! Deze fietsen zullen, samen met een nieuwe Merckx-fiets, door Merckx in Cuba overgedragen worden. Deze fietsen kunnen afgezet worden op een Bloso of Adeps verzamelpunt.

Daarom deze oproep: Laat die oude koersfiets niet verder verkommeren maar geef hem aan sportlui die er nog heel veel plezier aan zullen beleven.

Het project wordt uitgevoerd door het Fonds voor OntwikkelingsSamenwerking en geniet de steun van de Nationale Loterij, de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB), ADEPS, BLOSO en vzw. Ateljee. Het Fos organiseert dit onder het peterschap van Eddy Merckx.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/fietsat.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here