Muggen laten zich niet zo makkelijk verjagen

Volledige bescherming tegen muggenbeten claimen de fabrikanten van apparaatjes die je in het stopcontact moet steken. Volgens onderzoekers van het blad Which bieden deze apparaatjes in het geheel geen bescherming. Sommige geurverspreiders met een goede antimuggenlucht doen hun werk wel naar behoren. De muggenverjagers op basis van geluid die op elektriciteit werken, bootsen volgens de het geluid van mannetjesmuggen na waardoor vrouwtjesmuggen op de vlucht zouden slaan. De wijfjesmuggen hebben bloed nodig om hun eitjes te kunnen leggen.

Hoe gaat een mug te werk?

Wijfjesmuggen hebben naaldvormige monddelen waarmee zij door de huid van een mens steken en speeksel inspuiten. Dit speeksel bevat eiwitten die de spijsvertering bevorderen (enzymen) en stoffen die bloedstolling tegengaan (anticoagulantia). Deze stoffen te samen zorgen ervoor dat de wijfjesmuggen in staat zijn om bloed op te zuigen.

De meeste mensen zijn meer of minder gevoelig voor deze vreemde eiwitten waardoor er kleine, jeukende, rode zwellingen ontstaan.

Vooral in de tropische landen vormen muggen een groot gevaar voor de volksgezondheid. Muggenbeten kunnen er leiden tot ziektes zoals malaria, gele koorts, knokkelkoorts (dengue), hersenvliesontsteking (encefalitis) en de olifantsziekte (elefantiasis).

Uit de test is verder gebleken dat smeersels of sticks die ten minste dertig procent diethyltolumide (deet) bevatten het beste werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here