Minder verkeersdoden, oorzaak van tekort aan donoren

Campagne voor orgaandonatie is een groot succes: Met "op een dag ontbreekt er een stukje" kon de overheid in amper twee maanden meer dan 1.000 Belgen overtuigen zich te laten registeren als orgaandonor. Dat is een stijging met drie procent, zo blijkt uit cijfers van Volksgezondheid. Hoewel ruim 35.000 mensen al bereid waren een orgaan af te staan na hun dood, sterven er elk jaar in ons land meer dan honderd mensen omdat ze niet tijdig een donororgaan ingeplant kregen. Er wachten meer dan 1.400 patiënten, waaronder ook een aantal kinderen, op een levensreddende hart-, long-, lever-, nier- of pancreastransplantatie.

Minder verkeersdoden belangrijkste oorzaak van tekort aan donoren.

Orgaandonoren zijn vrijwel altijd overleden aan een herseninfarct (CVA), een verkeersongeluk of een ander ongeval. België, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk hebben de hoogste sterftecijfers voor deze doodsoorzaken, Nederland het laagste. Dit geldt vooral voor de ongevallen en de verkeersongevallen. Het aantal donoren per miljoen inwoners blijkt dus sterk afhankelijk te zijn van het aantal mensen tot 64 jaar dat overlijdt aan een verkeersongeval of een CVA.

De geschikte donor vinden, blijft dan een moeilijke opdracht. Donor en ontvanger moeten dezelfde bloedgroep hebben en voor sommige operaties zelfs een zelfde weefseltypering.

De daling van het aantal verkeersongevallen is een slechte zaak voor de patiënten die wachten op een nieuw orgaan. Er vallen minder slachtoffers dankzij de grotere veiligheid van auto's en de betere werking van de diensten voor spoedgevallen. Minder verkeersdoden betekent ook dat er minder organen vrijkomen. In 2001 stonden in België 973 patiënten op de wachtlijst voor orgaantransplantatie, in 2002 was de lijst aangegroeid tot 1.200 patiënten en vandaag staan er ruim 1.400 mensen te wachten.

"Je zal ons niet horen zeggen dat het een slechte zaak is dat het verkeer in België veiliger wordt", zegt Walter van Doninck, transplantatiecoördinator van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. "Maar dat betekent wel dat het aantal geschikte donoren afneemt en we hadden al geen overschot aan donoren".

Het aantal patiënten dat moet wachten op een nieuw orgaan is het afgelopen jaar met 20% toegenomen. Professor Jan Lerut van het Universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel: " De leeftijdsgrens voor patiënten schuift ook op. Vroeger zouden we er nooit aan gedacht hebben om een niertransplantatie uit te voeren bij een patiënt die ouder was dan 65 jaar, maar nu gebeurt dat wel. Dat betekent dat ook daardoor het aantal patiënten op de wachtlijst stijgt.

Professor Lerut: " We hebben het tekort aan jonge donoren voor een stuk opgelost door donororganen van oudere mensen te gebruiken. We hebben zo al organen gebruikt van mensen die ouder zijn dan tachtig jaar. Dat is mogelijk voor de lever en de nieren, maar natuurlijk niet bij het hart! Je kan moeilijk het hart van een tachtigjarige gaan inplanten bij een dertiger!"

Ook jij kunt helpen!

Download hier het formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie. http://www.beldonor.be/nl/form_nl.pdf

http://www.beldonor.be

Met medewerking van http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here