Bezocht jij ook al de dementiechat:

Iedere donderdagavond, tussen zeven en half acht, openen Marie-Claire en Caro de deuren van de dementiechat. Daar verwelkomen ze bezoekers en laten die hun verhalen vertellen. De bezoekers zijn soms trouwe chatbezoekers, wier verhaal ze al door en door kennen, maar die toch het laatste nieuws komen vertellen. Ze vertellen over de kleine dagdagelijkse zorgen met vader, moeder, partner of vriend die aan één of andere vorm van dementie lijdt.

Ook nieuwe bezoekers worden met evenveel warmte begroet. Soms is het moeilijk voor de nieuwe bezoeker om zijn verhaal te vertellen. Daarom stellen Marie-Claire en Caro de bezoeker zoveel mogelijk op zijn gemak, zodat hij in alle rust zijn verhaal kan doen. Het is steeds een opluchting voor de bezoeker te merken dat hij niet alleen is die deze dingen allemaal beleeft, hoe raar en vreemd dat verhaal soms ook mag zijn.

De bezoeker merkt ook dat hij niet alleen zijn verhaal kwijt kan, hij wordt ook opgenomen in de kring van bezoekers, er wordt warmte en troost uitgewisseld. Op de dementiechat kan hij zich eventjes ontspannen en troost vinden. Hij kan er ook de kleine overwinningen kwijt en de vreugde, die er toch nog altijd is, hoe moeilijk het ook mag zijn. Op de dementiechat wordt groot en klein verdriet gedeeld, er wordt troost gegeven en samen verheugt iedereen zich in de vreugdevolle dingen die er ook nog altijd zijn. Voor die vreugdevolle dingen hebben de bezoekers soms niet genoeg aandacht meer, terwijl die juist alle aandacht verdienen.

Ook de professionele zorgverleners en de studenten vinden hun weg naar de chat. Deze bezoekers komen meestal op de chat om zo in contact te komen met de mantelzorgers en de familieleden van personen met dementie. Zij vragen zich af hoe de mensen die de persoon met dementie omringen dit alles beleven, om op deze manier nog beter voor hem te kunnen zorgen. We zien vaak een unieke uitwisseling tussen familieleden, mantelzorgers en de professionelen. Ze hebben allemaal grote bewondering voor elkaar en staan elkaar altijd bij met zoveel mogelijk goede raad.

Misschien ben jij wel de dochter, zoon of partner van iemand die dementeert? Heeft één van je beste vrienden dementie? Kom je beroepshalve in contact met personen met dementie? Je bent misschien een student die als eindwerk voor het thema 'dementie' gekozen heeft? Wil je in contact komen met lotgenoten, mantelzorgers of andere zorgverstrekkers, collega-studenten, dan kun je altijd terecht op donderdagavond vanaf ongeveer 19.00 à 19.30 uur.

Erover praten helpt echt. Het helpt niet de ziekte genezen, het helpt jou om alles op een rijtje te zetten, om je gevoelens eens te uiten. Het helpt ook als je merkt dat je niet alleen bent in zo'n situatie, dat er nog heel wat mensen zijn die er mee in aanraking komen. Nieuwsgierig geworden? Kom dan maar eens langs op donderdagavond bij Marie-Claire en Caro, zij verwelkomen iedereen met evenveel warmte

http://www.dementie.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here