Romeinen in Denderend Aalst

Tweeduizend jaar geleden, veroverden de legioenen van Julius Caesar heel Gallië. Heel Gallië ? Neen, een stukje bleef hardnekkig weerstand bieden, en geen enkele Romein heeft er ooit één voet gezet. En nu weet ik wat jullie aan het denken zijn: Asterix en Obelix natuurlijk. MIS ! Het stukje grond ligt dichterbij dan jullie kunnen vermoeden: Het is ons eigen AALST!

Inderdaad, het is geweten dat de plaats, die nu Aalst heet, tweeduizend jaar geleden reeds was bewoond. En hoe weten wij nu dat Caesar's legioenen nooit op onze grond zijn geweest?
Wel, in de omgeving van Aalst, worden er overal Romeinse overblijfselen gevonden… behalve op het grondgebied van oud- Aalst.

De naam "Aalst" geeft ons ook al een aanduiding: Afkomstig van "Els" of, "De plaats waar veel elsenstruiken staan" Geen wonder dat de Romeinen zich niet waagden in dit dichte struikgewas.

In zijn "De Bello Gallico" (Over de Gallische oorlogen), oorlogspropaganda van het zuiverste gehalte, want Julius Caesar is NOOIT in onze gewesten geweest, geeft hij toch een zeer interessante aanduiding: Er is letterlijk geschreven: "Horum fortissimi sunt Belgae" – Van al deze (volkeren) waren de Belgen de dapperste. Mooie manier om uit te drukken dat zijn legioenen hier goed op hun donder hebben gekregen !

Laten we eerst een paar zaken rechtzetten: Galliërs, was de benaming van de Romeinen voor ons volk. Wij noemden onszelf: Kelten.

Heel Gallië is nooit veroverd door Rome, want het is ook historisch juist, dat de Romeinen bij teveel weerstand liever een ommetje maakten, en gewoonweg ambetanterikken zoals de Aalstenaars "links" lieten liggen.

Wat de Romeinen ook al niet gewoon waren, is, dat onze dames véél meer van wanten wisten dan de hunne. In feite hadden de Keltische vrouwen nogal veel te zeggen in de stammen. -nota v.d.r. : Dit is op 2000 jaar, nog steeds in niets veranderd.-

Als de mannekens weeral eens ondereen aan het vechten waren om zich te amuseren, kwamen de vrouwen wel op tijd zeggen: "Vooruit, naar huis, het eten is klaar, of ge moet het dak nog repareren, wij moeten nog everzwijn hebben enz…"

De Kelten hebben zelfs vrouwelijke krijgers gehad, iets wat de Romeinen totaal in de war bracht, en waren ze te oud om te vechten, dan stonden ze de Romeinen uit te jouwen langs de weg ! Dit maar om aan te tonen dat er bij ons volk nogal straffe madammen zaten, en zitten.

Eén van de huidige "straffe madammen", zet er al haar energie tegen, om "De Oude Garde Aalst" weer leven in te blazen, de voorzitster Marleen Geerts.

DOGA werd geboren uit de taaie wil van hen, die de traditie wilt voorzetten van de oudste harmonie van Aalst. (Merci Marleen) En van tradities gesproken, waarom zouden wij dan ook onze voorvaderen niet eens eren?

Ergens in Gallië, was er nog een dorpje, dat weerstond aan de Romeinen, ze hebben er zelfs stripverhalen van getekend.

En op een mooie dag, hoorden zij van het plaatsje "Aalst" Natuurlijk waren ze blij dat er nog Kelten waren, die de Romeinen durfden te lijf gaan. Uit de contacten met duiven, koeriers en dergelijke, ontstond een zodanige vriendschapsband, dat zij op zeker ogenblik besloten, om hun medebroeders en -zusters een bezoek te brengen.

En zo komt het dat op 29 oktober 2005, Asterix en Obelix een bezoek brengen aan "Denderend Aalst" !

En hoe eindigen de Kelten altijd : Jawel, met een feest !

Programma:

19.00 uur : Godendrank (hebben de Belgen altijd al goed gekund)
19.30 uur : Naar de concertzaal. (Cacafonix mag NIET meemusiceren-wordt vastgebonden)
19.45 uur : Concert. (Muziek verzacht een beetje de zeden, maar nu wordt KELTISCHE muziek gespeeld)
20.30 uur : Naar de feestzaal (Wat dachten jullie anders?)
21.45 uur : Start van het feest (En 't za der stoiven, bei d'ajoinen !)

Prijzen

Concert alleen : 5 euro
Totaalpakket : 15 euro

Alle Asterixkes, Obelixskes, Bellefleurkes, Madeliefkes en anderen : ZIET DAT GE ER ZIJT !!!
Meer info op www.doga.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here